---
Screen Shot 11-25-14 at 07.57 PM

Belgische treinen in real-time volgen

Via deze link kan je de Belgische treinen volgen in real-time. Je kan kijken waar ze op het moment juist zijn en welk traject ze afleggen. Deze link blijft nog bestaan tot eind 2014 (niet lang meer dus) maar na nieuwjaar zou alles geïntegreerd worden in de site www.nmbs.be werd mij verteld via Twitter. 

Misschien de moeite waard om deze kaart ook eens te laten zien aan je leerlingen als je verschillende soorten kaarten aan het aanbrengen bent. Misschien kan je ze ook wel in 1 of ander thema integreren of een Wiskunde-opdracht bij verzinnen. Manieren genoeg dus om met deze kaart ICT te integreren in je lessen.

Trouwens heel handig, twitteren met @nmbs. Je krijgt binnen de paar minuten een antwoord. Dus misschien wel een aanrader om een twitteraccount aan te maken.

Hieronder een voorbeeld van mijn vraag met het antwoord erbij. De link kubus.mailspool.nl geeft je een voobeeldje van het in Nederland is. Hieraan kan je zien dat de digitale geletterdheid in Nederland toch wel een stukje verder gevorderd is dan bij ons. 

 

@dolfheylen Goeieavond, voorlopig kan je dit nog bekijken via http://t.co/S8DAV5EUuX ^tt

— NMBS (@NMBS) 25 november 2014

Lees online.

---
Screen Shot 11-24-14 at 09.43 AM

Piekerpaden voor 5 en 6

Piekerpaden zijn webpaden die leerlingen van het 5de en het 6de echt uitdagen. Het zijn dus webpaden die je kan gebruiken om verticaal te differentiëren. De informatie staat niet meer per vraag bij elkaar gerangschikt, maar de leerlingen moeten de informatie in een groot blok gaan zoeken. Er wordt tijdens de verwerking ook iets meer verwacht van de leerlingen. 

Lees online.

---
Screen Shot 11-24-14 at 09.33 AM

Kinderen leren programmeren Run Marco

Kinderen leren programmeren kan op verschillende manieren. Het is heel bevordelijk voor het probleemoplossend en logisch denken. Met Run Marco! kan je het heel gemakkelijk samen met de kinderen doen. De site legt het zelf heel goed stap voor stap uit aan de leerlingen. Eigenlijk hoef je dus alleen maar de site klaar te zetten of de URL van de site door te geven aan de leerlingen en ze kunne zelfstandig aan de slag.

Lees online.

---

10 geboden voor veilig internet

Een leuke infographic om te gebruiken in de klas. Druk hem af op A3 en hang hem op in de klas!

Lees online.

---
E-duboek-Plus

Nog meer Sinterklaas

 

In samenwerking met E-duboek heeft Jack Nowee (@JackNowee) bij twee van de drie„Sinterklaas”-boeken (pdf) – die gratis door E-duboek ter beschikking worden gesteld – extra uitdagend materiaal voor meervoudige intelligentie (MI) en meer- en hoogbegaafdheid gemaakt.


Volgens Jack was er nog geen uitdagend  „Sint”-materiaal online beschikbaar.

De twee gratis „Sinterklaas”-projectjes met extra uitdagend materiaal voor meervoudige intelligentie (MI) en meer- en hoogbegaafdheid (Edu Plus-boeken) bestaan uit een gratis e-duboek, werkboekje met zes gevarieerde opdrachten en een „slot”-opdracht. Dit is over het algemeen een creatieve „handvaardigheid”-opdracht. Tot slot is er een beoordelingsblad, voor leerling en leerkracht eenvoudig in te vullen. Daarnaast een puzzelboekje op „pittig” niveau, waar een leerling de tanden in kan zetten. Voor de leerkracht is er een handig antwoordboekje met antwoorden van het werkboekje en puzzelboekje.

 

De gratis te downloaden E-duboekjes „Sint, mag ik u iets vragen?” (gr. 5 – 6) en


„Nicolaas van Myra” (gr. 7 en 8)
Boekje voor groep 5 en 6
Boekje voor groep 7 en 8

 

 

 

 

 

 

 

Voorbeelden extra uitdagend materiaal voor meervoudige intelligentie (MI) en meer- en hoogbegaafdheid. Gratis te downladen.
Voorbeeld werkboekje
Voorbeeld puzzelboekje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beide gratis „Sinterklaas”-projectjes kun je vinden en downloaden op: http://webje.yurls.net/nl/page/961246#topboxes

Deze twee gratis Edu-plus-(werk)boekjes zijn óók te vinden op de Yurls „Yurls Werkboekjes” op de pagina „Eduboeken en Edu-plus-boekjes”.

Het is slim om even zelf de beide Eduboeken door te lezen en daarna te beslissen of het boekje geschikt is voor uw eigen groep. Web-Jack (= Jack Nowee) en Eduboek aanvaarden geen verantwoordelijkheid voor teleurgestelde „Saint Nicholas believers” (Bron).

In de (nabije) toekomst zal er nog meer projecten voor meervoudige intelligentie (MI) en meer- en hoogbegaafdheid uitgebracht worden. Deze zijn niet gratis. De prijs is echter nog niet bekend. Een overzicht van deze toekomstige projecten kun je vinden op de Yurls „Webpaden en meer…” op de pagina „Meer – en hoogbegaafd”.

Ander lesmateriaal van Jack Nowee t.b.v. Sinterklaas

Bron: http://www.manssen.nl/2014/11/11/projectjes-sinterklaas-voor-meervoudige-intelligentie-en-meer-en-hoogbegaafdheid/

Lees online.

---
Yurls-zoeken

Online materiaal rond thema Sinterklaas

In deze blogpost vind je een hoeveelheid „links” ten behoeve van de voorbereiding van de komst van Sinterklaas en zijn medewerkers. Deze „opsomming” is natuurlijk niet volledig, want op het web zijn nog véél en véél meer sites te vinden waarop je materiaal, lesideeën, e.d. kunt vinden.

 

  • KinderTube: „Sinterklaas-filmpjes”.

    Scroll naar beneden en je krijgt een overzicht te zien van alle „Sinterklaas”-filmpjes.

En voor wie dit nog allemaal niet genoeg is: veel „Yurls”-en hebben een pagina over Sinterklaas. Ga naar www.yurls.net. Aan de bovenkant van deze pagina vind je een „zoekbalk”. Hiermee kun je zoeken op alle „Yurls”-pagina’s die er zijn op „sint”, „sint nicolaas”, „sinterklaas”, e.d. Klik dan op het Yurls-icoontje … Zie afbeelding 1:Afbeelding 1: Zoeken op Yurls

Ook op Kinderpleinen.nl kun je veel „links” m.b.t. Sinterklaas vinden. Klik op de „S” en je vindt er vele! Wel even omlaag scrollen. Zie afbeelding 2:Afbeelding 2: Klik op de ‘S’

Ik wens je een fijne en gezellige voorbereiding van het feest van Sinterklaas!

Plaatje „Sinterklaas” afkomstig van Pixabay.com

 

Bron: http://www.manssen.nl/2014/11/13/online-lesmateriaal-sinterklaas/

Lees online.