Onderwijsblogs: hoe pakken andere leerkrachten hun klaspraktijk aan?

Ook benieuwd hoe andere leerkrachten hun klas organiseren? Of ben je op zoek naar ideetjes om in je klas te gebruiken? Dan kan je op zoek gaan naar onderwijsbloggers. Hieronder enkele voorbeelden van blogs van andere leerkrachten. Misschien vind je er wel leuke ideetjes. Klik op de titel om naar de blogs te gaan.

screen-shot-10-08-16-at-11-54-amWelkom op mijn onderwijsblog! Je vindt hier niet alleen werkblaadjes en tonnen didactisch materiaal, ik geef ook tips en laat je de interessante plekjes op het net ontdekken. Op zoek naar andere info? Dan heb ik ook Gietjes Weetjes, Gietjes Boekies en Movies én Gietjes Maksels en Baksels in de aanbieding!

screen-shot-10-08-16-at-05-11-pmDe website JufSanne.com bestaat sinds 25 juli 2002. In die tijd bestonden er nog geen ‘juffensites’ zoals je die nu meer ziet. Mijn doel van het starten van deze site was om mijn eigen ideeën te delen met anderen. Inmiddels is de site een begrip in het onderwijs, en krijgt JufSanne.com duizenden bezoekers per dag. Dat is natuurlijk op zich al leuk, maar het is helemaal leuk en motiverend om op scholen te zien dat de materialen ook echt in de klas gebruikt worden!

Origineel
Ik maak/ontwerp alle lesideeën, knutselideeën en werkbladen op deze site zelf: het is allemaal origineel werk, ik kopieer niets van andere sites. Op deze manier weet ik ook zeker dat ik geen auteursrechten schend. Ook de afbeeldingen op de site en in de materialen zijn zelf ontworpen of ik heb voor het gebruik ervan betaald. Bekijk de gebruiksvoorwaarden van deze site even als je twijfelt wat je wel en niet mag doen met de materialen.

screen-shot-10-11-16-at-03-53-pmOm anderen de mogelijkheid te bieden ook mijn projecten, lesideeën, protocollen en schoolactiviteiten te gebruiken, ben ik deze website gestart op 8 januari 2005. Het is niet toegestaan om ideeën, werkbladen, foto’s en andere materialen van www.jufjanneke.nl over te nemen en zonder toestemming van juf Janneke voor eigen doeleinden op het internet of cursussen te gebruiken. De materialen en ideeën mogen wel gebruikt worden in klassen, praktijken, speelzalen, etc. Daar is het uiteindelijk voor bedoeld.

screen-shot-10-11-16-at-03-56-pmOp jufanke.nl vind je lesideeën voor peuters en kleuters, 
lesideeën voor de middenbouw, tussendoortjes, gouden tips, 
digibord en iPad info, thema's, reken- en taalactiviteiten en nog veel meer inspiratie!

screen-shot-10-11-16-at-03-58-pmIk ben Marije Smit, bovenschools ICT-coördinator bij de VCPO Noord-Groningen. Vanaf het moment dat ik van de PABO kwam (2000) ben ik leerkracht van de groepen 1 en 2 geweest op basisschool De Tol in Zuidlaren. Een kleuterjuf in hart en nieren dus! In 2006 kreeg ik een digibord in mijn klas waardoor ik lekker veel ervaring op heb kunnen doen in het werken met een digibord. Vanaf dat moment ben ik een yurlspagina gaan maken over het onderwerp “Kleuters en het digibord” die inmiddels al heel vaak is bezocht. Ik ben dol op ICT, digiborden en innovaties in het onderwijs. Ook geef ik trainingen of inspiratiesessies over het onderwerp “digiborden bij kleuters”. Sinds 2011 ben ik eindredactrice van deKleuter Nieuwsbrief van POLS Netwerk. En daarnaast  auteur en workshopleider bij deKleuteruniversiteit. Via deze website wil ik graag mijn kennis, materiaal en ervaringen delen, anderen inspireren en ideeën aan reiken om aan het werk  te gaan met Kleuters en ICT.

screen-shot-10-21-16-at-10-18-am

Op deze website vindt u lesmaterialen voor de bovenbouw van het basisonderwijs. De werkbladen en spellen zijn gemaakt door juffen en meesters die met hun eigen klas een bepaald onderdeel extra wilden oefenen of uitdiepen.  Oorspronkelijk zette ik alleen eigen materiaal op deze site. Er waren steeds meer collega's die aanboden hun eigen gemaakte werkbladen en leerspellen te delen. Ik ben ze daar zeer dankbaar voor, samen hebben we een mooie verzameling lesmateriaal gemaakt! Dit lesmateriaal is bedoeld als aanvulling op bestaande methodes.  Van enkele werkbladen is helaas geen antwoordblad beschikbaar.

Ik durf niet te garanderen dat al het materiaal op de site 100% vrij is van fouten. Kortom: controleer en wees kritisch. Vaak zijn het word-documenten, die je naar hartelust naar eigen smaak kunt aanpassen.

screen-shot-10-21-16-at-10-24-am

Op juf-milou.nl zijn voor alle groepen in het basisonderwijs materialen te vinden om te gebruiken in de klas of thuis. Alles is gemaakt op het niveau van de kinderen. Zo zijn er voor alle groepen werkboekjes te vinden die aansluiten bij een thema zoals seizoenen en feestdagen.

Voor de kleuters zijn er uitgewerkte thema's waar je o.a. knutselwerkjes, werkbladen, woordkaartjes en kralenplankjes kunt vinden. Daarnaast zijn er oefeningen om cito-vaardigheden te oefenen en kun je met de kinderen aan de slag met rekenen en taal. Met de naamkaartjes en de dagritmekaartjes kun je alles goed overzichtelijk maken voor de kinderen en jezelf.

Groep 3 kan oefenen met begrijpend lezen. Ook voor oefeningen rondom de cito kun je op onze website goed terecht. In groep 3 leren de kinderen ontzettend veel rondom lezen en schrijven. Wij bieden dan ook werkbladen en leuke spelletjes aan waarbij letters en woorden worden geoefend.

Voor de groepen 4 t/m 8 zijn er op niveau allerlei teksten te vinden waarbij verschillende leesstrategieën gebruikt moeten worden om de vragen te kunnen beantwoorden. Er zijn leuke breinbrekers met verschillende opdrachten waarbij rekenen, taal en het logisch denkvermogen worden geprikkeld. Daarnaast zijn er vele uitgewerkte proefjes te vinden om gezamenlijk of in groepjes in de klas uit te voeren. Ooh hebben we uitgewerkte beeldende vorming opdrachten waarbij er een schilder, kunstenaar of volk centraal staat. En natuurlijk hebben we ook oefeningen om aan de slag te gaan met werkwoordspelling, redactiesommen en woordsoorten.

screen-shot-10-21-16-at-10-33-amRegelmatig schrijf ik een review of een recensie over boeken en producten die (over het algemeen) onderwijs gerelateerd zijn. Het kan zijn dat ik het materiaal zelf heb aangeschaft, maar soms krijg ik ook producten gratis toegestuurd van uitgevers of bedrijven. Onderaan in mijn artikel wordt vermeld of het product/boek is toegestuurd en/of in samenwerking tot stand gekomen is.

Het schrijven van een review of recensie doe ik in mijn eigen tijd en wordt met de grootste zorg geschreven. Ik geef ten alle tijden een eerlijke mening over het product, een website of boek.

Toch is het mogelijk dat gepubliceerde artikelen feitelijke onjuistheden bevatten of onvolledig zijn. Aan de inhoud van JufShanna.nl kunnen geen enkele rechten ontleend worden.
JufShanna.nl is niet verantwoordelijk voor de inhoud op sites waarnaar verwezen/gelinkt wordt.

De inhoud die op dit moment op JufShanna.nl staat, is aan verandering onderhevig en kan op elk gewenst moment en zonder enige vorm van aankondiging worden veranderd door de auteur.

screen-shot-10-21-16-at-10-59-amHallo! Een nieuw begin… Een nieuw begin van deze blog. Waarom eigenlijk een blog?! Ik vind het leuk om mijn onderwijservaringen te delen! It's as simple as that! Wie is juf-stuff zal jij je misschien afvragen, hier volgt een kleine introductie:
Mijn naam is Iris en werk nu ongeveer 2 jaar als invalleerkracht. (Ik wil wel een foto toevoegen, maar dan moet ik eerst een blog-waardige foto hebben, dus coming soon..!) Sinds kort woon ik op mijzelf. Ik heb 2 honden, de allerliefste van de hele wereld (ja geheel objectief ben ik niet 😉 )
Naast m'n werk geef ik voetbaltraining en fotografeer ik graag.

screen-shot-10-11-16-at-03-44-pmEdublogs.be is een groepsblog over onderwijs in Vlaanderen.

Op deze blog schrijven meerdere auteurs. Iedereen die zijn ervaringen binnen het onderwijs wil delen is welkom. Het mag ook een éénmalige bijdrage zijn. Ook mensen die niet zelf les geven zijn welkom, van bibliothecaris, onderwijsmedewerker tot onderwijsuitgever of commerciële software leverancier. Verwacht hier geen dagelijkse update met meerdere nieuwe posts, maar wel af en toe een portie actualiteit en een hoop interessante meningen over onderwijs.

screen-shot-10-11-16-at-03-46-pmOok in de wereld van een kleuter zijn steeds meer digitale middelen te vinden, zoals een iPad, een digibord en computers in de klas. Op deze website vind je hiervoor allerlei interessante ideeën die je zou kunnen gebruiken in de klas of thuis.  Hiernaast vind je hier ook hoe ik jou als leerkracht kan helpen om deze digitale middelen betekenisvol in te zetten in je klas! Mocht je informatie willen neem dan contact met mij op.

Ik schrijf over apps die je in kunt zetten in de klas, digibord materialenwebsites en andere interessante digitale middelen die ik ben tegengekomen en ben gaan uitproberen in mijn klas.

screen-shot-10-08-16-at-03-42-pm

Als trendmatcher leg ik verbanden tussen trends die ik tegenkom op internet en hun mogelijk gebruik in het onderwijs.

Met op dit moment 2783 berichten is Willem Karssenberg een actief blogger die ICT in het onderwijs probeert te promoten. Bij heel wat blogs legt hij ook mooi uit hoe hij alles doet met regelmatig een filmpje erbij.

screen-shot-10-08-16-at-03-50-pm

Ik ben Karin Winters
Zelfstandig ondernemer sinds 1 oktober 2014 met Karin Winters Training

Master Leren en Innoveren (MEd) sinds december 2015

Ik ben dit weblog ooit begonnen om docenten te helpen bij hun zoektocht op internet naar inhoud, tools en andere zaken die zij in hun onderwijs konden inzetten. Door de jaren heen is dit wat veranderd in gewoon schrijven over onderwijs met ict.

Mijn overtuiging: ICT in het onderwijs moet beter op de kaart en vooral los geweekt worden van de harde kant van ICT.
Docenten kunnen veel meer gebruik maken van ICT in hun onderwijs als wij  onder andere de Edubloggers ze maar proberen ervan te overtuigen en ze op de hoogte te houden.

Ik schrijf over Onderwijs, ICT, Web 2.0 en doe verslag van verschillende activiteiten.
Daarnaast doe ik regelmatig verslag van nieuwe web 2.0 dingen.
Conferentieverslagen en presentaties kun je ook op dit weblog vinden.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.