Hln.be: Probeer eerst deze 6 simpele trucjes alvorens je computer definitief af te schrijven


Een mens verzamelt al snel heel wat digitale bagger als hij met de computer in de weer is. Een en ander kan het hele systeem serieus vertragen of zelfs om zeep helpen. Je hoeft daarom nog niet meteen te gaan shoppen voor een nieuwe: Valeri Hall Little, van de Canadese consultingfirma Intandem, stelt voor om eerst deze handigheidjes uit te proberen. Een soort van jaarlijks onderhoud, noemt Time het.

1. 5 minuten-fix
We hebben allemaal tijd te kort en dus kan je beginnen met wat meteen in het oog springt op je scherm: je bureaublad. Dat is géén bewaarmap! Opruimen dus die boel. Ook je vuilbakje mag geregeld leeggemaakt. En hou verder al eens grote kuis in je documentenmap en in die met je downloads.

2. Weg met apps
Nuance: weg met overtollige apps, die je digitale wereld overspoelen. Hier geldt volgens Little de 80-20-regel: "We gebruiken maar 20 procent van onze apps 80 procent van de tijd". Met andere woorden: een programma dat je al maanden niet (meer) gebruikt, kan in principe beter verwijderd worden. Al moet je het wel geval per geval bekijken. Dit geldt overigens ook voor smartphones en tablets. Shazam kan leuk zijn, maar wanneer heb je het ook alweer voor het laatst gebruikt? 

3. Pak die foto's aan
Sinds het ontstaan van digitale foto's werden die meteen de grootste verstikkers van je computer. Eén beeldje neemt al gauw meer dan 3 megabytes van je systeem in, zij het op de harde schijf dan wel in de cloud. Zelfs al heb je meer dan voldoende ruimte ter beschikking, dan nog zal het er vroeg of laat op aankomen om die ene foto die je plots nodig hebt terug te vinden tussen al die andere. Hier raadt Little aan om je fotobase constant – niet enkel jaarlijks – op orde te houden. Het helpt de organisatie van je foto's als je gebruik maakt van taggings zoals gezichtsherkenning en plaatsbepaling. Ga je toch liever voor die ene grote opschoning per jaar, combineer dat dan met het ineenflansen van een geprint eindejaarsalbum met al je favoriete foto's en herinneringen.

4. Schrappen in social media
Little adviseert om je vriendenkring op sociale media, zoals Facebook, "beperkt en voor jou relevant te houden". Zo blijf je de info op je tijdlijn krijgen die jou interesseert. Dat vriendje uit de lagere school met wie je verder nooit nog iets te maken hebt? Schrappen maar. Kuis meteen ook je privacy-instellingen op. Zitten er nog oude apps – Farmville! – tussen die toegang hebben tot je gegevens? Ontkoppelen maar.

5. Slank je inbox af
Probeer de inbox van je e-mailprogramma zo leeg mogelijk te houden. Eén manier is om elk jaar een folder aan te maken waarin je alle mails stopt. Mapje 2015 herbergt zo alle mails van vorig jaar. Het allemaal wat diepgaander organisteren kost enorm veel tijd. Je kan je daarom beter verlaten op de alsmaar sterker wordende zoekfunctie van je mailprogramma om iets wat je nodig hebt op te zoeken.

6. Professionele hulp
Ben je bang dat je computer trager en trager wordt en zelfs op een crash afstevent, dan kan je nog altijd even langsgaan bij een gespecialiseerde winkel. Die slaagt er vaak in om de performantie van je venster op de digitale wereld te verbeteren, om verloren gewaande files te redden, of om defecte stukken te vervangen.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.