Interactieve quizzen maken om te gebruiken in de klas

Je kan je lessen aantrekkelijker maken voor de leerlingen door een interactieve quiz toe te voegen. Deze quiz kan je op verschillende tijdstippen in je les integreren. Je kan de beginsituatie van de kinderen achterhalen, oefeningen maken, de mening van leerlingen vragen, … Met behulp van de Dootabs is dit gemakkelijk te integreren in je lessen. Leerlingen kunnen zelfstandig aan de Dootab of in groepjes gaan zitten. Als je dan ook nog eens een QR code maakt van je quiz, is het helemaal top. Je laat de QR code in het groot op je bord zien en de leerlingen hoeven zelfs geen URL meer in te typen in de adresbalk.

Hieronder enkele artikels die ik op verschillende blogs vond.

1. Tab to learn:  http://www.labtolearn.nl/tooltip-de-3-leukste-quiz-tools/

Door spelelementen toe te voegen in je les kun je op een eigentijdse manier voorkennis bij je leerlingen activeren, interactie bevorderen, je leerlingen laten reflecteren of lesstof oefenen. Gamification noemen we dat! Hieronder beschrijf ik drie quiz-tools waarmee je lesstof op een speelse manier kunt inzetten in je les.

Plickers

Screen Shot 08-31-16 at 04.47 PM

Wat kun je ermee?
Met Plickers laat je leerlingen stemmen, zonder dat ze een eigen device of internet nodig hebben. Je kunt deze quiz-tool bijvoorbeeld inzetten om voorkennis te activeren. Je kunt het ook gebruiken als controlemiddel om te kijken of ze de uitleg begrepen hebben. Je hebt nodig: een smartphone of tablet voor de docent. Een digibord om de vraag op te tonen. En tot slot een set uitgeprinte Plickers QR-code kaartjes om uit te delen aan de leerlingen.

Hoe werkt het? 
De docent stelt een vraag en alle leerlingen geven tegelijk antwoord door een papieren QR-code kaart op een bepaalde manier omhoog te houden. De docent scant de kaarten in door zijn smartphone of tablet langs de barcodekaarten te bewegen. Zijn alle QR code kaarten gescand?  Dan verschijnt er een overzicht van de gegeven antwoorden op de smartphone van de docent en ook op het digibord. Voordeel van Plickers is dat alleen degene die de quiz afneemt een smartphone of tablet dient te hebben. Handig dus, wanneer niet alle leerlingen de beschikking hebben over een device om te gebruiken in de klas.

Meer weten?

 • Lees deze handleiding.
 • Bekijk deze instructievideo.
 • Bekijk dit voorbeeld van het gebruik van Plickers in de les.

Flipquizdownload

Wat kun je ermee?
Met Flipquiz kun je heel eenvoudig een spelshow van je les maken. Je kunt deze quiz-tool gebruiken om lesstof te oefenen of te herhalen. Met Flipquiz kun je namelijk in “Jeopardy-stijl” met je klas in teams strijden om de meeste punten. Dit doe je door antwoorden te geven op vragen die oplopen in moeilijkheidsgraad. Je kunt het spel klassikaal spelen door de klas in groepjes te verdelen. Je kunt het ook in groepen individueel laten spelen. Hebben de leerlingen de vraag goed, dan krijgen ze de punten die bij de vraag horen. De groep met de meeste punten wint. Je kunt Flipquiz inzetten als quiz tijdens de les, maar je kunt het ook gebruiken als verzameling flashkaarten waarmee leerlingen in de les of thuis lesstof of begrippen kunnen oefenen.

Hoe werkt het? 
De docent toont de quiz-tool op het digibord. De leerling kan kiezen uit zes categorieën vragen. Binnen elke categorie kun je vervolgens een keuze maken uit vijf vragen met een oplopende moeilijkheidsgraad. De makkelijkste vraag levert 100 punten op en de moeilijkste vraag 500. Als de vraag geweest is verdwijnt deze van het bord. De docent kan vooraf een timer instellen om te speltijd te reguleren. Let op: de score moet je wel handmatig bijhouden. In de betaalde versie van het programma kan dit digitaal. Een alternatief voor Flipquiz is Flippity (op basis van Google spreadsheets).

Meer weten?

 • Lees deze handleiding.
 • Bekijk deze instructievideo.
 • Bekijk dit voorbeeld van het gebruik van Flipquiz bij Nederlands of bij Wiskunde.

TestmozScreen Shot 08-31-16 at 05.07 PM

Wat kun je ermee?
Testmoz is een quiz-tool waarmee op een laagdrempelige manier online testen kunt ontwerpen en zo (voor)kennis van je leerlingen activeren of toetsen. Een andere leuke toepassingsvorm is om leerlingen zelf een test te laten produceren over een stuk lesstof dat zij nog moeten leren. Laat ze vervolgens elkaars test invullen. Of laat de leerlingen juist na afloop van de les ter evaluatie zelf een test maken over de lesstof.

Hoe werkt het? 
Je kunt als docent direct starten met het maken van je test. Op de website van Testmoz kies je voor “Make a test”.  Na het invullen van een aantal basisgegevens, kun je direct starten met het invoeren van vragen. Testmoz ondersteunt vier verschillende soorten vraagvormen: meerkeuzevraag met één goed antwoord, meerkeuzevraag met meerdere goede antwoorden, goed/fout vraag en een open vraag. Is de test klaar, dan kan hij gepubliceerd worden en door je leerlingen worden gemaakt. Na afloop van een test komt er een score in beeld en kunnen desgewenst de correcte antwoorden getoond worden.

Meer weten?

 • Lees deze handleiding:
 • Bekijk deze instructievideo:
 • Bekijk dit voorbeeld van gebruik van YouTube in combinatie met Testmoz

2. Edu-Curator: https://edu-curator.blogspot.be/2016/08/met-deze-15-quiz-makers-maak-je-leuke.html

Met deze 15 'quiz'-makers maak je leuke quizzen voor jouw groep

In een 'Tweet' van Hannelore Engels (Twitter:@HanneloreEngels) werd ik enige tijd geleden attent gemaakt op haar blogpost 'Tooltip: De drie leukste quiz-tools' op de website 'Lab to Learn – Leren met morgen'.

"Door spelelementen toe te voegen in je les kun je op een eigentijdse manier voorkennis bij je leerlingen activeren, interactie bevorderen, je leerlingen laten reflecteren of lesstof oefenen. Gamification noemen we dat! Hieronder beschrijf ik drie quiz-tools waarmee je lesstof op een speelse manier kunt inzetten in je les…" Lees de volledige blogpost »

Maar er zijn natuurlijk nog veel en veel meer gratis online 'quiz'-makers. Als aanvulling op de blogpost van Hannelore heb ik een overzicht gemaakt van 15 gratis online Nederlands- en Engelstalige 'quiz'-makers.

De gratis online 'quiz'-makers uit 'Tooltip: De drie leukste quiz-tools'

 

#1. Plickers

Omschrijving, handleiding. instructievideo. voorbeeld »

Website: https://plickers.com/

Taal: Engels

#2. Flipquiz

Omschrijving, handleiding. instructievideo. voorbeeld »

Website: http://flipquiz.me/

Taal: Engels
 

#3. Testmoz

Omschrijving, handleiding. instructievideo. voorbeeld »

Website: https://testmoz.com/

Taal: Engels

 

Nog meer gratis online 'quiz'-makers

Voor alle duidelijkheid: onderstaande 'quiz'-makers heb ik niet uitgeprobeerd. Wel is mij duidelijk, dat je bij veel van die 'quiz'-tools een account moet aanmaken, teneinde de gemaakte quiz te kunnen bewaren. Ga je zo'n 'quiz'-maker uitproberen, dan adviseer ik je om eerst een 'wegwerp' e-mailadres aan te maken om een account te kunnen aanmaken bij – bijvoorbeeld – '10Minute-mail'. Een mogelijk 'verificatie'-mailtje wordt dan naar '10Minute-mail' gestuurd. Onthoud dit tijdelijke e-mailadres wel, want vaak moet je inloggen met een e-mailadres.
Kijk ook even naar de 'gebuiksvoorwaarden' en een 'privacyverklaring. Het is ook nuttig om te weten of je jouw account kunt verwijderen. Wat is de prijs die je betaalt voor gratis. Zie mijn blogpost:  'Zijn gratis webdiensten echt gratis of toch niet..? Prijskaartje..??'

 

#4. Quizworks – Online quiz creator

In de gratis versie:

 • Ongelimiteerde quizzen
 • 15 vragen per quiz

'Help'-pagina: https://www.onlinequizcreator.com/help/item10021

Taal: Nederlands

#5. QuizMaker

"Met QuizMaker is het maken van een quiz een fluitje van een cent. Je hoeft alleen de vragen in te vullen en de juiste antwoorden te selecteren. De quiz kun je daarna gemakkelijk door anderen laten spelen.QuizMaker is zeer goed te gebruiken tijdens een presentatie of tijdens een les. De vragen komen dan groot op het scherm te staan en het publiek kan met zijn smartphone de antwoorden invullen."

Taal: Nederlands

#6. Free Online Surveys

"Build a free online Quiz, Exam or Survey"

In de gratis versie:

 • Up to 20 questions

Veelgestelde vragen »
A more detailed FAQ page can be found after logging in.

Taal: Engels

#7. Qzzr
 

"Create, embed, and share your own quizzes"

In de gratis versie [Basic Free]

 • Unlimited quizzes
 • Unlimited engagements
 • Basic customization
 • Full Qzzr branding
 • View aggregate data
 • Recommended content

Taal: Engels

 

#8. Quizalize
 

"Education Quizzes Has Arrived!Make fun games on any topic, to play in class or as homework."

Veel gestelde vragen

Review: Free Technology for Teachers: 'Quizalize – A Fun Quiz Platform'

Taal: Engels

#9. Quizizz

"Maak quizzes in minuten!De Quizizz editor maakt het super simpel om supersnel geweldige quizzen te maken."

Quizizz Help Center »

Taal: Nederlands / Engels

#10. Quizzy

"Create a printable online quiz in minutes.It's free, easy, and loads of fun!"


Review:

Taal: Engels

 

#11. QuizSocket

"QuizSocket lets you run a quiz in a class room in real-time. You are asking the questions either verbally, on the board or on slides, and QuizSocket collects the answers from the students."

Handleiding:

Taal: Engels

 

#12. JeopardyLabs

"JeopardyLabs allows you to create a customized jeopardy template without PowerPoint. The games you make can be played online from anywhere in the world. Building your own jeopardy template is a piece of cake. Just use our simple editor to get your game up and running."

Pagina 'Veel gestlede vragen' »

Handleiding:

Taal: Engels

 

#13. Flippity

 

Taal: Engels

 

#14. ImageQuiz

ImageQuiz is

"a website that uses the power of images (1 image = 1000 words) to help you learn. The website contains a variety of quizzes, tagged according to topic: just select a topic that interests you from the sidebar, then select a quiz…"

Handleiding 'ImageQuiz' (Nederlands)

Lees vooraf de pagina 'About & FAQ'

Review:

Taal: Engels

 

#15. QuizEye

"Maak je eigen quiz– Onbeperkt vragen en opties– Gebruik afbeeldingen in uw vragen– Publiceer online en delen met je vrienden"

Taal: Nederlands

 

Mijn persoonlijke mening over al die 'quiz'-makers

Veel van de hierboven genoemde 'quiz'-makers zijn Engelstalig. Je moet vaak een account aanmaken om je quiz te bewaren. En ja…, welke ga je gebruiken. Er zijn er zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Persoonlijk vind ik een quiz maken met 'Google Formulieren' (module van 'Google Drive') nog steeds de beste manier om een online quiz te maken. Bovendien is 'Google Formulieren' in het Nederlands en geheel gratis te gebruiken. Het enige dat je moet doen is een account aanmaken bij 'Google'. Zie verder mijn blogposts:

 

Online artikeltjes met nog meer 'quiz'-makers

 

Gerelateerde blogpost

3. Edu-Curator: https://edu-curator.blogspot.be/2016/08/hoe-maak-je-een-interactieve-quiz-voor.html

Hoe maak je een interactieve quiz voor jouw groep met 'PowerPoint'?

In mijn blogpost 'Met deze 15 'quiz'-makers maak je leuke quizzen voor jouw groep' noemde ik vijftien webtooltjes waarmee je gratis online quizzen voor jouw groep kunt maken. Heb je echter geen zin om een account aan te maken bij allerlei webdiensten, dan kun je ook hele leuke quizzen maken met een app die je waarschijnlijk op je computer hebt staan: PowerPoint.

Behalve presentaties kun je met 'PowerPoint' ook leuke interactieve quizzen maken. In het onderstaande uitlegfilmpje wordt een eenvoudige manier uitgelegd om een leuke interactieve quiz te maken die gespeeld kan worden op je digibord of op de computers van jouw leerlingen.

Ik ben geen 'PowerPoint'-kenner, maar met behulp van het onderstaande uitlegfilmpje is het mij gelukt een eenvoudige interactieve quiz te maken met 'PowerPoint 2010'. 'Office 2016' heb ik niet en ik heb daar ook géén behoefte aan. ..

Nadat mijn quiz af was, heb ik die geüpload naar Docs.com van Microsoft en daarna geëmbed (ingesloten) in deze blogpost (staat onder het filmpje).
 

Uitlegfilmpje: 'PowerPoint Les 8: Interactieve Quiz'


 Bron: YouTube – 'PowerPoint Les 8: Interactieve Quiz' | ComputerAvonturen – 16/04/2014

"MAAK EEN INTERACTIEVE QUIZ IN POWERPOINT We kunnen PowerPoint ook gebruiken voor andere zaken als presentaties. We kunnen ook een interactieve quiz maken met verschillende mogelijke antwoorden. Door er op te klikken kom je te weten of het antwoord juist of fout was. (Bron)"

Vermoedelijk is in dit uitlegfilmpje gebruikt gemaakt van 'PowerPoint 2007', want het 'niet klikbaar maken' van de 'PowerPoint'-dia's gaat in 'PowerPoint 2010' iets anders dan in het filmpje wordt getoond. Deze mogelijkheid staat bij 'PowerPoint 2010' niet op het tabblad 'Animaties', maar op het tabblad 'Overgangen'. Zie afbeelding 1:
 

Afbeelding 1

Je moet hier het 'vinkje' onder 'Volgende dia> 'Bij muisklik' weghalen. Je kunt dan alleen nog naar de volgende dia door op de gemaakte knoppen in de dia te klikken.

Ik vermoed (maar weet het niet echt) dat het bij 'PowerPoint 2016' min of meer allemaal op de zelfde manier gaat…

Overigens, een uitgebreide en gratis online handleiding voor 'PowerPoint 2010' en 'PowerPoint 2016' vind je op de website 'Gratiscursus.be'.
 

De door mij gemaakte voorbeeld quiz

 

20160805-Interactieve quizAndré Manssen
 

Minpuntjes bij het online zetten van een quiz in 'PowerPoint'

Bij het in de cloud zetten van een 'PowerPoint' (bijvoorbeeld bij 'Docs.com', 'OneDrive' of 'Slideshare') zie je onder de 'PowerPoint' een grijs gekleurde balk staan. Als je op de '<' en de '>' klikt, kom je bij de volgende of vorige dia. Deze balk zie je ook als je de quiz embedt (insluit) in een website of blog. Daar kunnen leerlingen dus met 'rommelen'. Beter is dus de 'PowerPoint'-quiz gewoon op harde schijf van je computer op school of op de server van de school te zetten.
 

Nog een manier om een quiz in 'PowerPoint' te maken


 

Uitlegfilmpje: 'Spelletje of quiz maken in Powerpoint'

 Bron: YouTube – 'Spelletje of quiz maken in Powerpoint' | Frank vandewyer – 05/09/2013

 

Handleiding 'Quiz maken met PowerPoint'

Op het edublog 'Frank de Vries' vond ik de blogpost 'Quiz maken met PowerPoint'. Helaas was bedoelde blogpost nog niet geschreven. Wel vond ik er de handleiding 'Quiz maken met PowerPoint' (pdf) die je desgewenst kuntdownloaden.

Op 'YouTube' staan nog veel meer uitlegfilmpjes over het maken van een quiz in 'PowerPoint'. Ga naar 'YouTube' en zoek op 'PowerPoint quiz maken' o.i.d.


 


En.., ben je een beetje handig met 'PowerPoint' dan weet / vind je vast nog wel allerlei leuke effecten voor een quiz.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.