Leerling extra hulp nodig? Ict biedt ondersteuning

 

 

ADHD en ict

Ict biedt veel mogelijkheden voor leerlingen die ADHD hebben. Werken met de computer is per definitie structurerend en voorspelbaar voor deze groep leerlingen. Door de sterke prikkel die uitgaat van de computer, laptop of tablet verschuiven andere prikkels naar de achtergrond.

Vaak krijgen leerlingen bij het gebruik van educatieve software directe feedback. Daar zijn leerlingen met ADHD extra bij gebaat. Ook worden deze leerlingen uitgedaagd door spannende en nieuwe dingen, iets waar je bij de keuze van eduware rekening mee moet houden. Gebruik de computer dus niet als zoethoudertje of als beloning, maar als middel om tot het leren te komen.

Kind extra hulp nodig? Ict biedt ondersteuning

Ict biedt nieuwe mogelijkheden aan leerlingen die extra aandacht nodig hebben © ISTOCK

Autisme en ict

Voor leerlingen met autisme is het belangrijk dat school structuur, duidelijkheid en voorspelbaarheid biedt. Voor kinderen met autisme moet 'wie, wat,waar, wanneer en hoe' altijd duidelijk zijn. Een veelgebruikt hulpmiddel om structuur te bieden is een duidelijk dagprogramma. Pictogrammen helpen daarbij. Hier kan de computer in de voorbereiding een helpende hand bieden. Er zijn ook apps voor tablets.

Bij leerlingen met autisme is er vaak sprake van een disharmonisch intelligentieprofiel. Er moet goed op worden gelet dat een leerling met autisme daardoor niet overschat wordt of juist onderschat. Bij educatieve software moet de leerkracht dus goed de resultaten in de gaten houden. Het loont om gebruik te maken van de interesses van het kind. Soms zul je (digitaal) lesmateriaal op maat maken voor deze leerling voor het gewenste leereffect.

Ict en dyscalculie 

Dyscalculie is een nog redelijk onbekend fenomeen in onderwijsland. Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek dat elke klas evenveel leerlingen telt met dyscalculie als met dyslexie. Leraar24 heeft een speciaal dossier over de rol die ict kan spelen in het rekenonderwijs.

Dyslexie

De definitie van de SDN luidt: 'Dyslexie is een stoornis die gekenmerkt wordt door een hardnekkig probleem met het aanleren en het accuraat en/of vlot toepassen van het lezen en/of het spellen op woordniveau.' Als het kind ondanks gerichte oefening en begeleiding niet vooruit gaat met lezen, kan er sprake zijn van dyslexie. In dit filmpje worden ict-hulpmiddelen voor kinderen met dyslexie besproken.

 

 

bron: https://www.kennisnet.nl/artikel/leerling-extra-hulp-nodig-ict-biedt-ondersteuning/

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.