ICT wordt belangrijker en belangrijker!!

Dé toekomst: meer blauw achter de computer

MARTIJN VANHINSBERG 

17/05/16 – 05u00

Politie gaat misdaad voorspellen

© Reporters / GYS.

De lokale politie evolueert naar een systeem dat haar werking helemaal op z'n kop zet. "Misdaden voorspellen in plaats van achter de feiten te lopen: dát is de toekomst." Het toverwoord: data-analyse.

Voor korpschef Nicholas Paelinck – vicevoorzitter van de Vaste Commissie van de lokale politie – is het duidelijk: in de toekomst moet er meer blauw achter de computer. Via doorgedreven data-analyse kunnen speurders in de toekomst voorspellen waar misdaden zich zullen voordoen. Een tactiek die politiekorpsen in het buitenland al met succes gebruiken. De werkwijze van die predictive policing (voorspellend politiewerk) is simpel. Heel wat uiteenlopende gegevens – zoals eerdere misdrijven, info uit gerechtelijk onderzoek, gescande nummerplaten tot zelfs het weertype – worden ingebracht op de computer. Via speciale software kunnen specialisten dan voorspellen waar en wanneer misdrijven zich in de toekomst zullen voordoen. Interventieploegen kunnen zo efficiënter worden ingezet. Bij politiezone Westkust – waar Paelinck de plak zwaait – werken ze al in die richting. De korpschef wil het systeem verder uitwerken. Het voorspellen van misdrijven klinkt als sciencefiction, maar is dat volgens Paelinck niet. "Het is een evolutie. Een belangrijke, want ze zet de structuren van heel wat korpsen op hun kop."

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2705972/2016/05/17/De-toekomst-meer-blauw-achter-de-computer.dhtml

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.