De leesrace – leerlingen aanzetten tot lezen

Screen Shot 05-20-16 at 11.49 AMDe Leesrace is een leesbevorderingsproject voor leerlingen uit de 1ste graad A-stroom maar kan uiteraard ook gebruikt worden in de lagere school. Met dit project wil Stichting Lezen het leesplezier van de leerlingen aanwakkeren en hen kennis laten maken met het ruime boekenaanbod.

Een uitgebreide handleiding vind je hier: http://www.deleesrace.be/deleesrace-handleiding.pdf

Hoe?

Leesracen doe je zo: als leerkracht daag je je leerlingen uit om een aantal spannende opdrachten rond lezen en boeken te volbrengen. Als ze daar voor de deadline in slagen, dan staat daar een originele tegenprestatie van jou tegenover.

De opdrachten

Op deze site vind je een lijst met meer dan 50 opdrachten, variërend in tijdsduur, moeilijkheidsgraad en inhoud. Het aantal sterren geeft de omvang van de opdracht aan. Je bepaalt zelf hoeveel opdrachten je selecteert en je kan ook eigen opdrachten toevoegen. Een opdracht kan zich binnen de les, maar ook daarbuiten afspelen. Op de speelplaats, in de bibliotheek… Hier vind je een uitgebreide handleiding.
Je legt als leerkracht zelf een deadline voor De Leesrace op.

De tegenprestatie

De tegenprestatie is helemaal vrij in te vullen, maar moet de leerlingen voldoende prikkelen. Doe het zelf of schakel iemand anders in om de tegenprestatie uit te voeren. Wees creatief!
Hier vind je enkele leuke tegenprestaties van de voorbije jaren: 
 – De leerkracht zal een hele dag lesgeven in een pinguïnpak en deelt popcorn uit aan de hele klas.
– De leerkracht leert een pagina uit het Van Dale woordenboek uit het hoofd. Ze krijgt hiervoor een week de tijd. Lukt dit niet, dan kookt ze voor de hele klas!
– Eén week geen huiswerk
– De leerkracht geef een hele dag lang les in Astrid Bryan-stijl, compleet met vreselijk accent en overdreven gebaren.
– Picknick voor de hele klas
– … 

Troeven:

Enthousiasmerend

‘Leesplezier’ is het codewoord in de eindtermen voor de eerste graad. De Leesrace wil leerlingen (opnieuw) enthousiast maken over boeken en hen het plezier van lezen laten (her)ontdekken.

Flexibel

De Leesrace is een erg flexibel project. 
Als leerkracht kan je bepalen:
– hoe lang De Leesrace duurt. Weken of maanden? Alles kan.
– hoeveel opdrachten de klas uitvoert. Tien kleine? Vijf grote? De hele lijst?
– of je eigen opdrachten aan De Leesrace toevoegt. Verzin zelf een nieuwe uitdaging!
– welke boeken de leerlingen lezen. Inspiratie vind je op www.boekenzoeker.org.
– met hoeveel klassen je aan De Leesrace deelneemt. Met de hele graad of één enkele klas.

Educatief

In de handleiding voor leerkrachten vind je naast de uitwerking van de opdrachten ook de verwijzing naar de eindtermen. Je kan je leerplan dus gewoon volgen.

Interactief

Op deze site vind je alle info, download je de gratis handleiding voor leerkrachten en hou je de Leesrace-tussenstand bij voor jezelf en je leerlingen.

Check de blog ook regelmatig voor leuke weetjes en nieuwe info. Foto's, filmpjes en commentaren zijn welkom op de site en op de Facebook-pagina. Zo deel je jouw Leesrace ook met andere scholen.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.