Hoe knip je een fragment uit een ‘YouTube’-filmpje met TubeChop?

Via: het webblog van André Manssen

Wellicht wil je bij een of andere les jouw leerlingen wel eens een  fragment uit een 'YouTube'-filmpje laten zien. Het betreffende filmpje is nogal lang, dus ergernis, want het opzoeken van het betreffende fragment kost best wel wat tijd, dat weer ten koste gaat van je tijd, je ochtendpauze of je middagpauze... Maar geen nood! Er bestaan een aantal manieren (tools) om het betreffende fragment uit het filmpje te 'knippen' en klaar te zetten voor gebruik. In deze blogpost bespreek in de gratis te gebruiken webtool 'TubeChop'.

Fragmenten uit 'YouTube'-filmpjes 'knippen' met 'TubeChop'

 

 

Met behulp van het online tooltje 'TubeChop' kun je in twee stappen een stukje uit een 'YouTube'-filmpje knippen. Een verdraaid handig tooltje om alleen dàt stukje uit een 'YouTube-filmpje' te knippen dat je in jouw les wilt laten zien. Dit webtooltje is 'powered by YouTube' en het gebruik is gratis en géén registratie. Kortom, je kunt het zo gebruiken.

 • Stap 1:
  Zoek een geschikte video op YouTube. Kopiëer de 'link' van het filmpje uit de adresbalk van je browser.
 • Stap 2:
  Open 'TubeChop' en plak de 'link' van het filmpje in het 'vak' en klik op de paarse knop  chop it . Je komt dan in het volgende venster:
Afbeelding 1
 • Stap 3: De afronding
  In dit venster staat het gekozen filmpje. Met de schuifregelaartjes links en rechts kun de de begintijd en de eindtijd van het gekozen fragment aangeven. Heb je dit gedaan, klik dan op de blauwe knop  chop it . Er verschijnt dan wederom een nieuw venster.
Afbeelding 2
 •  1  = Hier kun je het fragment delen op de verschillende sociale netwerken. De 'link' die hier wordt genoemd, zou ik ergens opslaan. Je kunt je 'fragment' dan snel terugvinden.
 •  2  = Hier vind je de zgn. 'insluitcode' nodig om het filmpje in te sluiten (embedden) op de website van de school of jouw klassenblog.
 •  3  = Geeft de begin- en eindtijd van het 'uitgeknipte' fragment.
 •  4  = Als je hier op de blauwe 'link' klikt, kom je terecht bij het originele filmpje op YouTube.

 

Kort instructiefilmpje 'How to Clip a Section of a YouTube Video'

 Bron: YouTube 'How to Clip a Section of a YouTube Video' | Richard Byrne - 05-04-2016


 

Een handige 'hack': fragmenten afspelen in 'volledig scherm'

'TubeChop' biedt niet de mogelijkheid om het gemaakte fragment in 'volledig scherm' af te spelen. Dit is heel handig, als je het fragment op je digibord wilt afspelen. Toch kun je het fragment via een eenvoudige 'hack' in 'volledig scherm' bekijken. Het enige dat je hier voor nodig hebt is de code waarmee je het fragment op een website of weblog kunt insluiten. Die code vind je bij 'Embed code' (zie afbeelding 2, nr.  3 ).

In het veld onder 'Embed code' zie je in de rechtsonder (in de hoek) twee diagonale streepjes staan. Ga hier met de muis opstaan. Houd je linker muisknop ingedrukt en trek het veld zò groot dat je de gehele code ziet. Zie de afbeelding 3.
 

Afbeelding 3

Selecteer en kopieer de hele code en plak die in 'Windows Kladblok' (staat in Windows 10 bij 'Accessoires'). In 'Kladblok' staat nu dit (zie afbeelding 4):
 

Afbeelding 4

Selecteer het geel gearceerde deel van de code, kopieer die en plak ook in het 'Kladblok'-bestand. Sla het bestand op, zodat je de 'link' op een later tijdstip kunt gebruiken. Bijvoorbeeld plaatsen in jouw 'Yurls', 'Symbaloo EDU' of andere 'bookmark'-site.

Ik heb de 'link' hieronder geplaatst. Klik er maar eens op.

 

Handleiding 'TubeChop'

Een duidelijke handleiding voor het gebruik van 'TubeChop' vind je op het edublog van Herman van Schie:

 

Website

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.