In de les WhatsAppen met een nep WhatsApp en WhatsHappy

Via: Edu-curator

 

SMS Generator

Als jouw leerlingen een smartphone hebben, zullen ze misschien 'WhatsApp' gebruiken. Hebben ze dat niet, dan hebben ze er ongetwijfeld van gehoord.

Met de gratis online 'SMS Generator' van Classtools.net kun je in jouw groep 'WhatsApp' op de pc simuleren. De tool is wel wat simpeler als het echte 'WhatsApp'; je kunt er géén filmpjes, foto's inzetten of gesproken tekst in plaatsen. Wel kun je er tekst in plaatsen.

Je kunt bijvoorbeeld een chat laten maken tussen twee historische figuren (geschiedenisles) of fictive personen (taalles). Met een beetje creativiteit kun je wellicht nog meer nuttige toepassingen bedenken 🙂

De 'spreekwolkjes' links en rechts kun je gebruiken om twee leerlingen aan het 'chatten' zetten. Ze moeten dan wel samenwerken aan één pc, laptop of tablet. Dat is trouwens handig als ze over de inhoud van de chat moeten overleggen. Uiteraard kun je ook één leerling aan het werk zetten om een 'chat' te maken.

Je kunt een door leerlingen gemaakte 'chat' op jouw digibord zetten en deze met de klas nabespreken.

De chat kan online worden bewaard om op een later tijdstip gewijzigd, aangepast of afgemaakt te worden.
Je kunt de berichtjes op een andere plaats zetten ('drag' en 'drop') of verwijderen door de muiscursor er in te zetten. Ook kun je een QR-code van de chat genereren en bijvoorbeeld met de 'link' naar de 'chat' op jouw Yurls plaatsen. Ook is het mogelijk de chat te embedden (insluiten) op de website van de school of klassenblog.

Onderstaand filmpje laat zien hoe het werkt...
 

Uitlegfilmpje: Hoe werkt de 'SMS Generator'?

Een stukje uit een chat tussen Julius Caesar en Asterix....
 

https://youtu.be/B8UNdYZk8xw

Wat kun je ermee in de klas?

Behalve een chat laten maken tussen twee historische figuren (geschiedenisles) of tussen twee fantasie of twee fictieve personen (taalles), kun je deze tool ook gebruiken voor een les mediawijsheid: Hoe gedraag je je op sociale media?

Je kunt zo'n chat op je digibord zetten en dan allerlei do's en don'ts laten zien en bespreken. Hierbij kun je gebruik maken van de les 'WhatsHappy' van 'Mijn Kind Online':

"De les WhatsHappy maakt de problemen met chatten bespreekbaar en daagt leerlingen uit afspraken te maken over hoe ze fatsoenlijk met elkaar omgaan. De afspraken zetten ze in een poster, die kan worden ophangen aan de muur of op het prikbord..." Lees het volledige artikel »

Poster 'Chat'-afspraken

De les 'WhatsHappy' kun je gratis downloaden evenals de poster voor de gemaakte 'chat'-afspraken (zie de afbeelding hierboven) in het artikel 'WhatsHappy' op de site van 'Mijn Kind Online'. Tevens kun je hier een tweetal voorbeelden vinden van posters gemaakt door scholen.
 

Website

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.