Lesidee: vertel een verhaal met PowerPoint

In de Ballaarweg vroeg juf Kelly (juf van het 1ste en 2de leerjaar) me hoe ze met de kinderen een verhaal kon opnemen op de computer. Ze had het verhaal 'Wij gaan op berenjacht' verteld aan de klas en wilde ICT integreren in de verwerking van het verhaal. Samen hebben we er over nagedacht en juf Kelly kwam al snel op het idee om bij tekeningen van de kinderen, de kinderen het verhaal te laten na vertellen. Vorig jaar had ze dit ook gedaan met een ander verhaal en had ze het verhaal opgenomen met het programma Audacity. Nu wilde ze de kinderen veel meer laten doen want het programma Audacity is misschien wat ingewikkeld. 

Na het vertellen van het verhaal moesten de kinderen dus stukken uit het verhaal tekenen. Deze tekeningen werden vervolgens door de leerlingen zelf gefotografeerd. De foto's heeft juf Kelly in een PowerPoint-voorstelling (foto-album) gegoten en hiermee gingen de kinderen aan de slag. In PowerPoint kan je via het tabblad 'Invoegen', audio opnemen. Eigenlijk werkt het zoals bij een klassieke cassetterecorder met het enige verschil dat je nu met je muis op een knopje moet klikken in plaats van met je vinger. 

Stappenplannen met de uitleg vind je hier:

De PowerPoints met de fotoalbums werden op elke laptop apart geplaatst met een icoontje rechts bovenaan het bureaublad. Op de laptop aan het digitaal bord werd net hetzelfde gedaan om de instructie te kunnen doen voor de les. Vervolgens zijn de leerlingen per twee aan de slag gegaan. In een grote klas is het misschien wel handig om dit in een groepswerk of contractwerk te doen aangezien de leerlingen mekaar anders gaan storen met het opnemen van het geluid.

Het was een geslaagde les. De kinderen vonden het heel leuk en alles verliep heel vlot! 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.