Het archief voor het onderwijs

De nieuwsbrief van Het archief voor het onderwijs.

 

Het Archief onderwijs

 

Het Archief Onderwijs

 

Tijdrekenen op Het Archief voor Onderwijs!

 

Beste leerkracht,

Wanneer de regen tegen de ruiten klettert, je paraplu doelloos in de wind flappert en je vingers ei zo na af vriezen, is het met spanning wachten op de eerste warme lentedag. Jammer genoeg zullen we daar toch één dagje langer op moeten wachten: 2016 is dan ook een schrikkeljaar. Wie daarvoor verantwoordelijk is, ontdek je in ons actuathema!

Voorts hebben we naar goede gewoonte een aantal collecties voor jou: tegenwoordig vind je in vele klassen een mooie doorsnede van wereldtalen. In het kader van Internationale Moedertaaldag zetten we die veelheid aan talen graag in de spotlight. Onlangs brak ook de vastenperiode aan. Mochten je leerlingen nog niet helemaal overtuigd zijn van de mogelijkheden van veertig dagen bezinning, dan brengen collecties over vasten en (on)gezonde voeding daar allicht verandering in.

Leerkrachten die al ingelogd zijn op het Archief voor Onderwijs kunnen in onderstaand overzicht steeds rechtstreeks doorklikken.

 

Actua: Schrikkeljaar


Schrikkeljaar

Je collega grapt al wekenlang dat hij op 29 februari eindelijk zijn plechtige communie mag doen? Dan is ongetwijfeld een nieuw schrikkeljaar aangebroken! Om de vier jaar telt februari een dagje extra om onze tijdrekening te corrigeren. Maar hoe zat dat ook alweer? Waarom zijn sommige eeuwjaren geen schrikkeljaar? Kenners als Frank Deboosere, Sabine Hagedoren en Lieven Scheire schieten je te hulp in een thema boordevol weetjes over het schrikkeljaar, tijdrekening en de verschillende kalenders in de wereld.

 

Internationale Moedertaaldag


Pesten: wat nu? - lager onderwijs

Guten tag en salut, dat kennen je leerlingen wel. Maar wie kent ook tervetuloa of As-salam alaykom? Wereldwijd worden meer dan 7000 talen gesproken, een aantal dat echter steeds slinkt. Door toenemende globalisering worden veel zeldzame talen met uitsterven bedreigd. Om culturele diversiteit en meertaligheid in de kijker te zetten, organiseert UNESCO sinds 2000 de Internationale Moedertaaldag. Die viel op zondag 21 februari. Ook Het Archief voor Onderwijs heeft aandacht dit levende erfgoed! In de collecties Moedertalen voor zowel het lager als het secundair onderwijs leggen we de taaldiversiteit onder de loep. Maar ook met het Nederlands kan je aan de slag. Stimuleer het creatieve taalgebruik van je leerlingen met de collectie Taalspelletjes voor zowel het lager als het secundair onderwijs.

 

Vastentijd


Carnaval

Tegenwoordig heeft de vastentijd de grenzen van het religieuze doorbroken. Denk maar aan ecologische initiatieven als ‘Dagen zonder vlees’ of oproepen tot een gezonde levensstijl als ‘40 dagen zonder suiker’. Doen je leerlingen ook mee? Voor het lager onderwijs vind je een collectie met allerlei weetjes over vasten en de veertigdagentijd. Ook voor het secundair is er materiaal! Heb je leerlingen die gezonder willen leven? Dan help je hen met deze collectie over ongezonde voeding op de goede weg.

 

Uitsmijter

 

Op 26 februari viert men in verschillende landen tell a fairy tale day. Jan-Pieter gaf deze klassieker een hedendaagse twist.

 

Raponsje

 

Separator

 

Hoe meer zielen …

 

Fan van Het Archief voor Onderwijs? Spoor ook je collega’s aan om een account aan te maken! Registreren kan heel eenvoudig via deze link: https://onderwijs.hetarchief.be/user/register

Veel plezier op ons Archief voor Onderwijs,

Het VIAA-team

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.