Archief voor Onderwijs: Vlaams beeldmateriaal!!!

Onderstaande mail kreeg ik binnen omdat ik me aangemeld heb op 'Het archief voor onderwijs'. Het 'Archief voor Onderwijs' is het VRT-archief dat gedigitaliseerd is en afgestemd is voor het onderwijs. Je kan je hierop registreren en vervolgens zelf afspeellijsten aanmaken die bij je lessen horen. Filmpjes kan je ook op een heel eenvoudige manier bijknippen zodat je enkel nog het stukje hebt dat jij wilt. 

Het Archief onderwijs

Het Archief Onderwijs

 

 

 

 

 

 

 

Testbeeld wordt … Het Archief voor Onderwijs!

Beste leerkracht,

De voorraad rode balpennen is aangevuld, de leerlingen rennen weer door de gangen en ongetwijfeld vervang je steeds minder vaak die achteloos neergeschreven 2015 met het schaamrood op de wangen door 2016. Het nieuwe jaar is ingezet! Ook Testbeeld neemt een nieuwe start: vanaf vandaag heten we officieel het Archief voor Onderwijs. Maar als vanouds brengen we in 2016 educatief audiovisueel materiaal op maat van jouw leeromgeving. Ook registreren gaat vanaf nu eenvoudig met je lerarenkaart. Maak dus ook je collega’s warm voor het Archief voor Onderwijs!

Het nieuwe jaar trappen we in schoonheid af: van een ode aan de dichtkunst tot aandacht voor duurzame ontwikkeling en – kuch – tips om aan het griepvirus te ontsnappen, Het Archief voor Onderwijs heeft alweer een heleboel materiaal voor jou in petto!

Leerkrachten die al ingelogd zijn op het Archief voor Onderwijs kunnen in onderstaand overzicht steeds rechtstreeks doorklikken.

 

Actua: Poëzieweek


Po√ęzieweek

Van 28 januari tot 3 februari vindt de Poëzieweek plaats, en die staat dit jaar onder het motto 'Jaren die druppelend versmelten' helemaal in het teken van herinnering. Bestaat er een betere plek om in het verleden te snuisteren dan in een archief? Naast de uitreiking van de Herman de Coninckprijs en de tal van activiteiten in Vlaanderen en Nederland, vind je in het Archief voor Onderwijs dan ook een heleboel materiaal om je leerlingen te prikkelen. Dompel je klas onder in snuggere woordenstromen, laat hen kennis maken met het sonnet, de haiku of slam poetry of snuffel samen in werk van de gevestigde waarden … inspireer de taalvirtuozen onder je leerlingen!

 

Winter en griep


Winter en griep

Eerst een winterprik, dan de winterdip. Velen ontsnappen er niet aan: in de winter hangt onvermijdelijk het griepvirus in de lucht. Maar waarom is dat zo? Hoe ben je de ziektekiemen te slim af? Wat is het verschil tussen griep en een verkoudheid? Zowel voor het lager als het secundair onderwijs vind je twee collecties boordevol tips en weetjes die misverstanden over griep, virussen en infecties uit de wereld te helpen.

 

Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen


Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen

Eind september 2015 kwamen de VN-lidstaten in New York samen om de opvolgers van de Millenniumdoelstellingen te bepalen. Die liepen namelijk afgelopen december af. Het resultaat zijn de Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen: zeventien doelstellingen met betrekking tot klimaat, onderwijs, gender en internationale samenwerking die onze planeet tegen 2030 een pak gezonder en rechtvaardiger moeten maken. Maar wat houdt duurzame ontwikkeling eigenlijk in? Hoe vertaal je zulke doelstellingen in concrete oplossingen en hoe kunnen ook je leerlingen bijdragen aan een duurzame wereld? Ga op snelcursus in deze collecties voor zowel lager als secundair onderwijs.

 

Wist-je-datje: mediawijze tips voor leerkrachten

 

Je gebruikt als leerkracht regelmatig archiefmateriaal in je klas. Maar ga je ook kritisch om met dat materiaal? Waarop moet je letten als je je leerlingen een reportage of een Journaalfragment toont? In samenwerking met VIAA ijvert Mediawijs voor mediawijsheid en beeldgeletterdheid in het onderwijs. Het resultaat? Archiefmateriaal anders bekeken: een interactieve video waarin zes frappante praktijkvoorbeelden onder de loep worden genomen. Met behulp van zes kritische vragen leer je hoe op een mediawijze manier beeldmateriaal in te zetten in je klas.

Interesse? Bekijk hier de video »

 

Uitsmijter

 

Het Archief voor Onderwijs, een nieuwe naam die bijzonder gemakkelijk te onthouden en vlot uitspreekbaar is … in tegenstelling tot deze tongbrekers.

 

Is jouw account nog niet geactiveerd? Registreer hier!

Spoor ook je collega’s aan om gebruik te maken van het Archief voor Onderwijs! Registreren kan heel eenvoudig via deze link: https://onderwijs.hetarchief.be/user/register

Veel plezier op ons vernieuwde platform,

Het VIAA-team

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.