7 Webtools om snel een mooie infographic te maken

Via http://edu-curator.blogspot.nl/2016/01/7-webtools-om-snel-een-mooie.html#morehttp://edu-curator.blogspot.nl/2016/01/7-webtools-om-snel-een-mooie.html#moreWe kennen ze – denk ik – allemaal wel: infographics.

"Een infographic of informatieve illustratie geeft een informatieve weergave van verschillende objecten met een combinatie van tekst en beeld. Dit kan voorkomen in de vorm van een kaart, grafiek, bord, instructieve tekening of een interactieve applicatie. Ze is bedoeld voor het overgedragen van informatie, data en kennis. Het wordt toegepast door journalisten in nieuws- en achtergrondartikelen, in financiële jaarverslagen, in openbaar vervoerssystemen als verklarend beeld, en voor wetenschappelijke of educatieve doeleinden. (Bron)"

Infographics zijn ook heel goed bruikbaar bij je lessen om op je digibord snel en overzichtelijk een hoeveelheid informatie bij elkaar te zetten over een onderwerp. Je kunt zo'n infographic bewaren op je computer en het jaar daarna weer gebruiken.

In het (Engelstalige) artikel '7 Tools for Building an Infographic in 30 Minutes (Design Skills or Not)' (buffersocial / 04 -11-2015) worden 7 gratis webtools genoemd waarmee je snel een mooie infographic bij een thema of lesonderwerp kunt maken.

In het artikel 'Hoe maak je een goede infographic? [infographic]' (Frankwatching / 21-07-2012) vind je een aantal richtlijnen om een goede en duidelijke infographic te maken. Dit artikel is weliswaar bedoeld voor het bedrijfsleven, maar m.i. ook bruikbaar in het onderwijs. Tevens vind je in dit artikel een infographic met als titel 'What Infographics Are'. Een heleboel van de aspecten genoemd in deze infographic passen m.i. ook in het onderwijs.

In het artikel '7 Tools for Building an Infographic in 30 Minutes (Design Skills or Not)' wordt o.m. de 'infographics'-makerVisme genoemd. Op Visme vind je een interessante handleiding voor het maken van infographics: 'A Beginner’s Guide to Creating an Infographic With Visme'

Volgens de auteur van het artikel 7 Tools for Building an Infographic in 30 Minutes (Design Skills or Not)' zijn de tools Canva,  VenngagePiktochart en Visualize.me gratis te gebruiken. De overige genoemde tools hebben ook een gratis versie, maar met allerlei beperkingen. Zie de beschrijvingen van de tools in het artikel.
 

Mijn favoriete tool is 'Canva

Persoonlijk vind ik de tool Canva de mooiste. Canva kun je gebruiken om allerlei dingen voor school en je groep te ontwerpen.

  • flyers voor allerlei schoolevenementen,
  • een briefhoofden voor de schoolcorrespondentie,
  • afbeeldingen voor de nieuwsbrief,
  • afbeeldingen voor je digibord,
  • afbeeldingen voor zelfgemaakte werkbladen en werkboekjes,
  • presentaties voor ouderavonden,
  • (instructieve) posters voor op het prikbord,
  • en noem maar op… De mogelijkheden van Canva zijn legio!

Een Nederlandstalige handleiding voor Canva vind je op ICT-idee: '198. Canva: Posters maken, publiceren en downloaden'(Herman van Schie, oktober 2014).
Op YouTube vind je allerlei 'Video tutorials' over Canva.
Op Canva zelf vind je ook nog enkele pagina’s met nuttige informatie:

 

Ook interessant om te lezen:

 

Filmpje: 'Watch me build an infographic in an afternoon (in 3 minutes)'

 

 
 

 

Bron: YouTube – Infographics Demo Video by Buffer

 

Website:

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.