Mindmappen voor kleuters

Snel informatie structureren, een les voorbereiden of een brainstorm in goede banen leiden? Met een mindmap kom je al ver. Maar wist je dat je ook kan mindmappen met kleuters? Zo pak je het aan.

Wat is mindmapping?

Een mindmap is een visueel schema om gedachten en informatie te ordenen. Mindmaps vertrekken vanuit een centraal thema. Hieruit komen een aantal takkenwaarop belangrijke informatie staat. Deze vertakken dan weer naar minder belangrijke informatie, en zo verder.

Bovendien bevatten mindmaps kleur en afbeeldingen om de inhoud te visualiseren.

© www.mindmappenmetkleuters.nl

Mindmap voor kleuters met afbeeldingen en tekst

Waarom mindmappen?

Hoewel onderzoeken geen betere leereffecten aantonen bij kinderen, zijn mindmaps een handige werkvorm voor in de klas.

  • Mindmapping is een vorm van groepswerk. Een mindmap bundelt wat de leerlingen weten over het onderwerp. Leerlingen moeten logisch nadenken enlinken zoeken tussen elkaars kennis en het geheel.
  • Met een mindmap geven de leerlingen zelf vorm aan hun leerproces. In hun eigen tempo laten ze de mindmap groeien in woorden en in beelden. Daardoor voelen zowel woord- en beelddenkers zich betrokken.

Met kleuters?

Een onderwerp structureren via woorden en beelden, dat kan zelfs met jonge kinderen. Ook al kunnen ze zelf nog niet schrijven of hun gedachten ordenen op papier.

Hoe dan? Klasse ging op bezoek bij de kleuters van juf Ragna in De Tinteltuin en werkte mee aan een mindmap.

 

Bron: www.mindmappenmetkleuters.nl

Bron: https://www.klasse.be/26356/mindmapping-ook-met-kleuters/

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.