Windows 10 naar je hand zetten.

Met onderstaande tips kan je Windows 10 gemakkelijk naar je hand zetten. Want Windows 10 is al zeker een verbetering, het heeft hier en daar nog altijd wel ruimte tot verbetering. Ik vond deze tips op 

Hoewel we zeker enthousiast zijn over Windows 10, is het niet perfect. Gebruik je het elke dag, dan kom je al snel toch wel een paar vervelende zaken tegen. Zaken die niet werken zoals beloofd of zoals je zou verwachten. Gelukkig staat niets je in de weg om Windows 10 nog beter te maken.

Het zijn vaak kleine dingen die het dagelijkse computerleven net even makkelijker maken. Veel van die kleine dingen zitten standaard in Windows 10 maar er zijn een paar punten die wij liever anders zouden oplossen. Lastig? Welnee, net als bij de vorige versies kun je Windows vrij eenvoudig aanpassen. Zo doe je zelf wat Microsoft eigenlijk al had moeten doen.

01 Een startmenu voor de pc

Het nieuwe startmenu in Windows 10 is mooi, maar uiteindelijk toch vooral een compromis tussen een startmenu voor een pc en dat van een tablet. Classic Shell biedt ook op Windows 10 een volledig configureerbaar startmenu dat optimaal is voor bediening met de muis. Download Classic Shell. Classic Shell bestaat uit vier onderdelen, tijdens de installatie bepaal je van welke onderdelen jij gebruik wilt maken. Om alleen het startmenu te vervangen klik je op Classic Explorer en op Classic IE en kies daar Entire feature will be unavailable zodat er een rood kruisje verschijnt.

Als de installatie is voltooid, klik je op Start en kies je het startmenu zoals jij het wilt hebben. Je hebt keuze uit Classic style, Classic with two columns en Windows 7 Style. Ook zijn er aanvullende opties voor de startknop en nog veel meer op de tabbladen Basic Settings, Skins en Customize Start Menu. Klik opnieuw op Start en je ziet hoe het Windows 10-compromis is vervangen. Rechtsklik op elk item dat je niet wilt en kies Uit deze lijst verwijderen. Om ouderwets een programma vast te zetten in de linkerkolom, klik je erop met de rechtermuisknop en kies je Vastmaken aan menu Start (Classic Shell).

 

image: http://static.computertotaal.nl/thumbnails/608/b/b/bb6cb9846effdeea1be377c83cf5e9d2.png

W10-Missers-01b.png

Een volledig zelf ingericht Windows 7-startmenu op Windows 10 met Classic Shell.

 

02 Edge

Edge is de nieuwe browser waarmee Microsoft, Firefox en Chrome beconcurreert. Hoe succesvol het daarmee zal zijn, is afwachten want Edge kent nog wel wat beperkingen. Zo ondersteunt Edge bijvoorbeeld nog geen plug-ins en is het ook niet even handig dat je vastzit aan Bing als zoekmachine. Gelukkig is Windows 10 erg tolerant als het gaat om alternatieve browsers én hebben alle browsers inmiddels wel geleerd vooral niet de hele pc over te nemen maar gewoon een goede webbrowser te zijn. Niets hindert je daarom om naast Edge ook Firefox en Chrome te installeren en een van beide ook tot je standaardbrowser te maken.

Je kunt dan Edge en vooral Bing gebruiken wanneer jij dat wilt, je zit erin elk geval niet meer aan vast. Firefox download je hier en Chrome hier. Start dan alle nieuwe browsers een voor een op, jouw favoriete browser als laatste. Doorloop met elke browser de configuratiewizard en maak van de laatste browser dan gelijk de standaardbrowser. Niet vergeten: de volgende keer dat je Edge start, zal deze vragen of het de standaardbrowser mag zijn, beantwoord die vraag met Nee.

 

image: http://static.computertotaal.nl/thumbnails/608/6/7/67c30e184820b41a1f5d3da06069eedb.png

W10-Missers-02.png

Installeer een of meer alternatieven voor Edge en maak een daarvan je standaardbrowser.

 

03 Toch Google in Edge

Vind je Edge best een fijne browser, dan kun je Edge een stukje bruikbaarder maken door Google als startpagina te configureren. Start Edge en klik op de drie puntjes rechtsboven in de werkbalk. Ga naar Instellingen en blader naar Openen met. Kies Specifieke pagina of pagina's en selecteer in de lijst met opties Aangepast. Klik dan in het vak Een webadres invoeren en typ daar www.google.nl en druk op Enter. Mogelijk staan er nu meer opstartpagina's genoemd, door achter de ongewenste op het X-teken te klikken, verwijder je ze uit de lijst.

Wat je nu nog moet doen, is de startpagina-knop toevoegen aan Edge, standaard staat die er namelijk niet. Blader omlaag in de instellingen van Edge en ga naar Geavanceerde instellingen. Zet De knop Startpagina weergeven op Aan en typ in het vak eronder www.google.nl. Bevestig met Opslaan. Klik nu buiten de instellingen van Edge om dit onderdeel te sluiten. Links naast de adresbalk van de browser zie je nu de knop voor de startpagina. Kik erop en je zult zien dat Edge een stuk bruikbaarder is geworden.

 

image: http://static.computertotaal.nl/thumbnails/608/f/f/ffa0658c9f212839bd9e3c52035f8a7c.png

W10-Missers-03.png

Maak Edge beter door Google en de startpagina-knop eraan toe te voegen.

 

04 Andere Verkenner

Het grootste drama in Windows 10 is misschien wel de Windows Verkenner. Een onderdeel dat je elke dag veel gebruikt, maar dat met elke nieuwe Windows-versie onoverzichtelijker wordt. Neem alleen de linkerkolom: ooit een fraai overzicht van alle harde schijven en enkele belangrijke mappen, nu een veel te lange en onlogisch gesorteerde (?) opsomming van mappen, schijven, documenten, online, offline, alles door elkaar. Raak jij ook de weg kwijt?

Bovendien, de verreweg meest gewenste vernieuwing van de Windows Insiders (de mensen die vooraf Windows 10 al getest hebben) zit er nog altijd niet in: de mogelijkheid om binnen de verkenner meerdere tabbladen geopend te hebben. Kortom, hier is herstelwerk nodig. Het aantal alternatieven voor de Windows Verkenner dat wel helpt snel bestanden en mappen te vinden en te kopiëren, is enorm. Zelf gebruiken we graag FreeCommander. Deze verkenner biedt tabs, een twee-panelen interface en een hele reeks krachtige functies voor beheer van bestanden en mappen.

 

image: http://static.computertotaal.nl/thumbnails/608/a/7/a7f4e0461e28163c28fb9b1686c69277.png

W10-Missers-04.png

Kies FreeCommander als je een overzichtelijke verkenner wilt zonder alle overbodige franje van Microsoft.

 

05 Tem de Windows Verkenner

Wil je geen nieuwe bestandsbeheerder gebruiken, tem dan de Windows Verkenner. Klik met de rechtermuisknop in de linkerkolom van de Windows Verkenner, haal het vinkje weg bij Alle mappen weergeven en bij Bibliotheken weergeven. Klik dan bovenin op de werkbalk Beeld en kies Opties > Map en Zoekopties wijzigen. Op het tabblad Algemeen haal je de vinkjes weg bij Recentelijk gebruikte bestanden weergeven in Snelle toegang en ook bij Recentelijk gebruikte mappen weergeven in Snelle toegang. Gebruik vervolgens de Snelle toegang-functie om die stations en mappen die jij het meest gebruikt, direct boven in de verkenner te krijgen.

Klik met de rechtermuisknop op een station of map in de lange lijst in de linkerkolom en kies dan Aan snelle toegang toevoegen. Deze mappen komen nu bovenaan in de linkerkolom te staan. Binnen deze selectie kun je de locaties verslepen om ze in een volgorde te zetten die voor jou handig is. Staat er een map bij de Snelle toegang die jij juist niet belangrijk vindt, klik dan op die map met de rechtermuisknop en kies Van snelle toegang losmaken. Zo kun je de lijst helemaal naar eigen voorkeur samenstellen. Ook nog handig: klik op op Bestand > Algemeen en kies bij Verkenner openen in voor Deze pc.

 

image: http://static.computertotaal.nl/thumbnails/608/6/f/6f0ae9dfb40adaed5039e0f73fd9f2df.png

W10-Missers-05b.png

Door wat opties aan te passen, kun je de Windows Verkenner uit Windows 10 aardig bruikbaar maken.

06 Dvd'tje spelen

Wil je een dvd'tje kijken met Windows 10? Dan moet je volgens Microsoft de Windows dvd-speler-app gebruiken die je in de Windows Store kunt downloaden… na betaling van 15 euro! Gelukkig hebben we VLC media player: gratis, opensource en sowieso een betere mediaspeler dan die van Microsoft. VLC heeft veel functies: het speelt muziek, dvd's, blu-ray's, geripte media, streaming media en nog veel meer. Om een dvd af te spelen hoef je alleen maar de schijf in de pc te stoppen en VLC te starten.

 

image: http://static.computertotaal.nl/thumbnails/608/1/9/191604557d3cf25bf9df20e850dfd0d0.png

W10-Missers-06a.png

VLC is het betere alternatief voor Windows Media Player en voegt alles wat je wenst voor dvd's toe aan Windows 10.

 

07 Wel Media Center

De reden dat Windows 10 geen dvd kan afspelen is dat Microsoft is gestopt met Windows Media Center. Dit onderdeel was nog standaard in Windows 7 en 8, maar is in 10 helemaal verdwenen. Bij een upgrade wordt het verwijderd. Volgens Microsoft werd het te weinig gebruikt. Wil je toch een volwaardig systeem om films en muziek af te spelen en foto's te bekijken op Windows 10, kijk dan naar Kodi. Kodi is een opensource multimediaplatform dat beschikbaar is voor Windows, Linux, OS X, Android, iOS, Raspberry Pi en nog enkele exoten als BSD, IMX6 en Kodibuntu. Maar dus ook voor Windows, en dat werkt prima en lekker snel. Kodi speelt ook films af vanaf je harde schijf, usb-stick of NAS. Via diverse plug-ins kun je de lokale media koppelen aan online informatie zoals van IMDb, en ook ondertitels worden dan automatisch gevonden.

 

image: http://static.computertotaal.nl/thumbnails/608/5/0/503ff42ced242d09adb6cf845a5e9aca.png

W10-Missers-07a.png

Kodi is een prima alternatief voor Windows Media Center en werkt prima in Windows 10.

 

08 Meerdere desktops

Een nieuwe functie in Windows 10 is de mogelijkheid virtuele desktops te starten. Elk bureaublad heeft dezelfde Start en Taakbalk, maar verder kun je op elk bureaublad bij elkaar horende programma's groeperen voor meer overzicht. Om een nieuwe virtuele desktop te starten, klik je op de Taakweergave (de derde knop vanaf links in de Taakbalk) of gebruik je de toetscombinatie Windows-toets+Tab. Klik dan rechtsonder op Nieuw Bureaublad of druk op Windows-toets+Ctrl+D. Je kunt een programma op een ander bureaublad plaatsen door het er in de Taakweergave naartoe te slepen. Wisselen tussen virtuele bureaubladen doe je met Windows-toets+Ctrl+PijltjeLinks of PijltjeRechts.

Best mooi, maar opnieuw heeft Microsoft alleen de basisfuncties voorzien, veel extra's ontbreken. Zo kun je een virtueel bureaublad niet extra herkenbaar maken door het een eigen achtergrond te geven, en staan op de Taakbalk alle geopende programma's in plaats van alleen de programma's die op dat virtuele bureaublad geopend zijn. Dexpot biedt bijna alle opties die je maar wenst. Het programma is gratis voor privégebruik, tijdens de installatie krijg je eenmalig een advertentie te zien om ook andere software te installeren maar daartegen kun je gewoon nee zeggen. Alternatieven zijn Virtual Desktops van Actual Tools. Dit is iets beperkter maar ook iets gebruiksvriendelijker. En gebruik je graag opensource software, kijk dan naar VirtuaWin, dat echter al wel een paar jaar niet vernieuwd is.

 

image: http://static.computertotaal.nl/thumbnails/608/8/4/8492d2e3bed50086871353bb5f1551db.png

W10-Missers-08b.png

Actual Tools Virtual Desktops is een mooi allround programma voor het gebruik van meerdere bureaubladen in Windows.

 

09 Eén configuratiescherm

Een van de grootste missers in Windows 10 is dat alle systeeminstellingen nog altijd verspreid zitten over twee plekken: het Configuratiescherm én de Instellingen. Maar er is een oplossing. Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en kies Nieuw > Map. Geef de map als naam: GodMode. {ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} en druk op Enter. (Misschien minder goed te zien, maar achter GodMode. staat een spatie, waarna tussen de haken de reeks van cijfers en letters volgt). Je ziet dat je map nu niet meer het standaardpictogram heeft, maar veranderd is in het icoontje van het bekende Configuratiescherm.

De GodMode-map is een map net als alle andere, je kunt hem overal naartoe verplaatsen, de map hoeft ook niet op het bureaublad te blijven. Wat wij hebben gedaan: de map ergens buiten het directe zicht neerzetten en vervolgens vastmaken aan de Snelle toegang in de Windows Verkenner. Zo kunnen we altijd gemakkelijk bij de instellingen van Windows.

 

image: http://static.computertotaal.nl/thumbnails/608/1/5/1590be76b0c364cb18b2328184c0db34.png

W10-Missers-09.png

Alle configuratieopties handig bij elkaar in één map dankzij de GodMode.

 

De Windows Store

Er is één misser in Windows 10 waarvoor ook wij geen oplossing hebben en waarvoor we nederig moeten wachten tot Microsoft zijn zaakjes ooit wel voor elkaar heeft, en dat is de Windows Store. De werking van de Store is op zijn best gezegd rommelig en op zijn slechtst gezegd onbetrouwbaar. Apps willen soms niet installeren, verdwijnen zomaar tijdens het gebruik of crashen en missen dan de slimheid van gewone Windows-programma's om dan automatisch opnieuw te starten en het document dat je gebruikte of bewerkte te herstellen. Gelukkig nemen de meeste Windows-gebruikers de Store niet al te serieus en maken ze er nog nauwelijks gebruik van. Hopelijk werkt Microsoft ondertussen hard en maakt het deze winkel elke dag iets beter, maar zelfs dan zal het nog lange tijd duren.

 

image: http://static.computertotaal.nl/thumbnails/608/2/f/2f12e115e3504fe24a4665ea7deda73f.png

W10-Missers-10.png

De Windows Store heeft nog een lange weg te gaan.


Lees meer via http://computertotaal.nl/pc/maak-windows-10-nog-beter-in-9-stappen-67786#SS7fgv45mUI4uoXQ.99

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.