de Bibliotheek: Prachtige info voor werkstuk of spreekbeurt en een toegift…Op de website 'de Bibliotheek' – de digitale portal van de Nederlandse openbare bibliotheken – kunnen leerlingen gratis informatie vinden voor hun spreekbeurt of werkstuk. Op deze website staan op dit moment zo'n 255 onderwerpen.

"Zoek je betrouwbare informatie voor je werkstuk of spreekbeurt? De openbare bibliotheek heeft hier speciaal voor jou boeken, filmpjes en websites bij elkaar gezocht. Ieder onderwerp is er voor groep 5/6, groep 7/8 en klas 1/2. Dus altijd informatie die bij jou past!"

De onderwerpen zijn verdeeld over 10 verschillende thema's: De aarde / Landen & Steden / Planten & Dieren / De mens / Geschiedenis / Kunst & Cultuur / Levensbeschouwing / De samenleving / Sport & Vrije tijd / Techniek & Wetenschap.

Klik je op de 'homepage' in een grote foto (als voorbeeld 'De aarde') op 'Naar alle onderwerpen >', dan kom je op de pagina met alle onderwerpen overzichtelijk naast en onder elkaar.
 

 

Website

 

Andere websites met onderwerpen voor spreekbeurten/werkstukken

 

Toegift: 'De kat op het spek binden'

Websites waar leerlingen compleet uitgewerkte spreekbeurten en werkstukken kunnen bekijken en inspiratie en ideeën kunnen opdoen zijn uiteraard handig. Maar leerlingen die niet zo gemotiveerd zijn om zelf een spreekbeurt of werkstuk te maken, zullen wellicht geneigd zijn een spreekbeurt / werkstuk klakkeloos van zo een site over te nemen. Dat scheelt je immers een hoop werk. Gewoon zo’n kant-en-klare spreekbeurt / werkstuk die een ander heeft gemaakt downloaden en printen en klaar ben je..! Ik heb het in mijn onderwijspraktijk zelf een aantal keren meegemaakt. Het gevaar bestaat dat zo’n website 'de kat op het spek bindt' of te wel: een leerling zo sterk in de verleiding brengt dat hij/zij die niet kan weerstaan.

Ik denk daarom dat het zinnig is om in de klas dit soort websites te laten zien en duidelijk te maken dat het kopiëren van spreekbeurten niet wordt getolereerd. Je hebt dan meteen de gelegenheid iets te vertellen over auteursrecht en plagiaat. Het klakkeloos kopiëren van een spreekbeurt / werkstuk die door een andere leerling is gemaakt is een overtreding in het kader van het auteursrecht en dus 'not done'.

 

 

Het 'jatten' van spreekbeurten is m.i. plagiaat

Het 'jatten' van spreekbeurten / werkstukken die door een ander zijn gemaakt is m.i. plagiaat. Ook al staan de spreekbeurten / werkstukken online.

"Plagiaat of letterdieverij is het overnemen van andermans werk zonder correcte bronvermelding. Hierbij wordt een werk van literatuur, wetenschap of kunst gebruikt en vervolgens gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder vermelding van de oorspronkelijke auteur, waarbij de pleger van het plagiaat het doet voorkomen alsof dit zijn eigen oorspronkelijke werk is (Bron)".

Wat plagiaat is, kan best duidelijk gemaakt worden aan leerlingen van pakweg groep 6, 7 en 8. Met wat praktische voorbeeldjes uit de belevingssfeer van de leerlingen kun je – denk ik – best wel duidelijk maken waarom "plagiaat" fout is.

 

Filmpje: 'Plagiarism'

 Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.