100 jaar Groote Oorlog in beeld

Via de nieuwsbrief van Tesbeeld kreeg ik onderstaand materiaal ter beschikking.
 

100 jaar Groote Oorlog

Beste leerkracht,

Overal ter wereld herdenkt men tussen 2014 en 2018 100 jaar Groote Oorlog. ‘Lichtfront’ en ‘Ode aan de ode: de 30.000ste Last Post’ zijn slechts twee voorbeelden van de vele herdenkingen die tussen 2014 en 2018 gehouden zullen worden. Ook in het buitenland wil men de herinnering aan de verschrikkingen van ‘The Great War’ of ‘La Grande Guerre’ levend houden. Vele landen stuurden soldaten die hier aan het front vochten, sneuvelden en een laatste rustplaats vonden.

 

 

In dit thema leer je meer over deze herdenkingen, maar ook over verschillende aspecten van de Eerste Wereldoorlog zelf. Je krijgt er antwoorden op vragen zoals: “Hoe zag het leven van de frontsoldaat er uit?”, “Wat is shellshock?” en “Vochten er kinderen mee in WOI?”.

Nog een tip

Neem eens een kijkje op ‘Nieuws van de Groote Oorlog’, waar je meer dan 360.000 pagina’s Belgisch persmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog online kan raadplegen! Snuister samen met je klas doorheen de frontbladen, sluikpers, kranten, tijdschriften, pamfletten en vlugschriften, op zoek naar interessante informatie, leuke weetjes en nieuwsfeiten van honderd jaar geleden. Leef mee met de verhalen uit de Eerste Wereldoorlog en beleef een spannende ontdekkingstocht naar het leven aan en achter het front.

 
 

 

Heb je collega's die interesse hebben in Testbeeld? Laat hen registreren via deze link: https://testbeeld.viaa.be/veldtesten

Veel plezier op Testbeeld!
Het VIAA-team

 
Hieronder kan je lezen en bekijken wat het Vlaams Instituut voor Archivering of VIAA doet. 

Het Vlaams Instituut voor Archivering of VIAA digitaliseert, bewaart en ontsluit audiovisueel materiaal, documenten, e.d. samen met haar partners. In eerste instantie zijn dit de erkende en gesubsidiëerde cultureel-erfgoedinstellingen en omroepen. In de loop van 2014-2015 werd deze groep nog verder uitgebreid met de archiefdiensten van de Vlaamse overheidsinstellingen, van de Vlaamse steden en gemeenten en de Vlaamse instellingen die als archief, museum of erfgoedbibliotheek erkend zijn. Gaandeweg wordt deze groep verder verruimd naargelang de noden en prioriteiten. VIAA werd op 21 december 2012 opgericht door de Vlaamse Regering. De opstart van VIAA werd toevertrouwd aan iMinds (een strategisch onderzoekscentrum van de Vlaamse Overheid, gefocust op ICT) met de bedoeling om VIAA eind 2014 te verzelfstandigen. In deze opstartfase werkt iMinds/VIAA samen met vzw Waalse Krook, die een toezichthoudende en strategische rol opneemt.

VIAA from VIAA on Vimeo.

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.