Digibordlessen (ook voor gewoon op de PC) voor de kleuterschool

Screen Shot 06-13-15 at 10.35 AM

Juf Gertrude kreeg twee jaar geleden een digibord in de klas. Ze geeft al 27 jaar les en kreeg direct zin in het maken van lessen voor het digibord. De lessen maakt ze op PowerPoint. Vandaar dat je ze ook gewoon kan gebruiken op je PC. Je kan de PowerPoint opstarten en de leerlingen kunnen de 'spelletjes' spelen. De lessen staan gerangschikt volgens thema of vakonderdeel of in aparte lessen. De lessen staan verzameld op www.digibordonderbouw.nl. Hieronder vind je een beetje meer informatie die ik rechtstreeks van haar site plukte.

WAT KUN JE VINDEN OP DEZE SITE? 

Op deze site verzamel ik al mijn digibordlessen die ik bij de verschillende thema's maak. Onder het kopje thema's vind je de lessen per thema. Tevens vind je ook enkele lessen onder het kopje "taal"of "rekenen" per leerdoel. De nieuwste lessen zie je ook links van de pagina, onder het kopje "nieuw toegevoegd". Om naar deze les te gaan, klik je niet op het plaatje, maar op de tekst erboven, net als bij de overige lessen. Bij de thema's heb ik ook enkele liedjes die je op youtube kunt vinden verzameld, of digitale prentenboeken. Soms werk ik een thema uit, zoals bij het project boerderij. Af en toe maak ik een spel bij een digibordles. De kerstlessen zijn nu natuurlijk leuk om te gebruiken.

HOE BIED JE EEN LES AAN?

Bekijk altijd eerst een les, voordat je hem aanbiedt. Ga je een les doen over hinkelen, dan is het leuk dat je eerst een hinkelbaan buiten maakt en met de kinderen gaat hinkelen. Er bestaan tegenwoordig ook leuke vloerkleden met een hinkelbaan erop. Laat een kind bijvoorbeeld gaan zitten op een cijfer, terwijl de andere kinderen hun ogen dicht hebben. Als ze hun ogen weer open hebben, moeten ze raden op welk cijfer het kind zit. Als je daarna de les gaat spelen met de kinderen, hebben ze het eerst ervaren. Je ziet dan gelijk of ze het spel al kunnen spelen of niet.  Zo kun je heel veel verschillende spelletjes eerst in de groep aanbieden voordat je een les gaat spelen. Helaas heb ik geen tijd om alle lessen te voorzien van uitgebreide inleidingen. Probeer zoveel mogelijk met echt material te werken. Vervolgens kan je de digibordles in kleine kring aanbieden. De lessen kunnen ook op de computer gespeeld worden. Vandaar dat ik meerdere lessen in één les aanbied, zodat je niet steeds een nieuw spel hoeft op te starten. Je kan met een digibordles zien, wie welke vaardigheden goed beheerst en wie er nog moeite mee heeft.

VOOR WIE ZIJN DEZE LESSEN?

De lessen zijn voor de kinderen van groep 1, 2 en misschien wel 3. Ik probeer voor elk niveau enkele lessen te maken. 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.