Beveilig je de informatie over je leerlingen voldoende?

leerlingengegevens-beveiligd-300x169Je school moet haar digitale leerlingengegevens op een veilige manier verzamelen en opslaan. Dat zegt de privacywet. Ook leraren moeten ervoor zorgen dat informatie over hun leerlingen niet onterecht ingekeken, gewijzigd, gestolen of doorgegeven wordt. Met deze vijf tips snijd je hackers de pas af.

 1. Wachtwoorden blijven vaak een zwakke plek. Zo moet het wél:

  • Kies een ‘sterk’ wachtwoord dat bestaat uit een combinatie van cijfers, letters en speciale tekens.
  • Deel je wachtwoord met niemand.
  • Schrijf je wachtwoord niet op. Zeker niet in je schoolagenda.
  • Kies voor elke site of applicatie een ander wachtwoord. Kan je ze niet allemaal onthouden? Verzamel ze in één – uiteraard versleuteld – document of in een applicatie zoals KeePass.
  • Log niet in op een computer die je niet vertrouwt.
 1. Op steeds meer plaatsen (bv. Smartschool, Google …) kan je de beveiliging van je account uitbreiden naar ‘dubbele authenticatie’. Dat betekent dat je aanmeldt in twee stappen. Je hebt dan naast je wachtwoord nog een tweede ‘sleutel’ nodig. Bijvoorbeeld een code die je via sms krijgt of een usb-stick. Meestal beslist de school hoe ze haar accounts beveiligt. Is dat niet het geval, dan kan je vaak zelf die optie activeren in je profiel.
 1. Vergeet niet aan het einde van je sessie telkens uit te loggen. Het volstaat niet om gewoon het browservenster te sluiten of een ander adres in te voeren. Sommige applicaties, zoals Smartschool, melden je automatisch af, maar het kan nooit kwaad om het toch zelf te doen. Schakel de optie ‘automatisch aanmelden’ of ‘wachtwoord onthouden’ uit.
 1. Laat de computer niet onbewaakt achter, terwijl er vertrouwelijke informatie op het scherm zichtbaar is. Zet jeschermbeveiliging aan.
 1. Verwijder je tijdelijke internetbestanden en je geschiedenis.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.