Microsoft Sway: Gratis online verhalen presenteren en flitsende presentaties maken

 

Onderstaand bericht vond ik op de website van André Manssen. Hij schreef een bericht over de gratis online tool Sway van Microsoft. Je kan dit gratis gebruiken als je een Microsoft account hebt. Dit wil dus zeggen dat je je eerst gratis moet

Screen Shot 01-08-15 at 10.03 AM

 registreren en vervolgens kan je het gratis gebruiken. Het voordeel is dat je je resultaat ook op de website van de school kan zetten bijvoorbeeld. Rechts bovenaan staan icoontjes om je presentatie te delen. Vervolgens klik je op de afbeelding met de haakjes zoals je hiernaast ziet. De code die je dan te zien krijgt, moet je in je bericht op de website plaatsen bij de 'html-editor'. 

 

 

Sway

Sway is een nieuwe gratis online tool van Microsoft waarmee je verhalen kunt vertellen of leuke presentaties kunt maken over een door jou gekozen onderwerp. Je kunt teksten invoeren, afbeeldingen, filmpjes (van YouTube). Sway doet zelfs suggesties voor afbeeldingen bij de het onderwerp van jouw Sway. Om Sway te kunnen gebruiken, heb je alleen een gratis Microsoft account nodig.

Sway is an intelligent app that helps gather and format your ideas and present them on an interactive, web-based canvas. To create a Sway, add pictures, text, documents or other content, and Sway will make it look great. To read a Sway, just tap to open it and then scroll or swipe through the story [Bron].

 

Promofilmpje: What is Sway?

 

 

 
 

 

Bron filmpje: YouTube

Nog een voorbeeldje

 

 

 
 

 

Bron filmpje: YouTube

Mijn “Sway”-probeersel…

Sway:schermafdruk

 

Schermafdruk van de werkruimte van Sway

 

Afgelopen zaterdagmiddag heb ik Sway eens uitgeprobeerd. Aangezien ik een „Microsoft Account” heb kon ik zo beginnen. Ik heb wat rechtenvrije foto’s gedownload van Pixabay en op YouTube had ik nog wat zelfgemaakte filmpjes staan. Voor de tekst heb ik gebruik gemaakt van „Lorem Ipsum” :-). Met al deze ingrediënten bij de hand ben ik aan het uitproberen gegaan. Microsoft is nog steeds bezig deze tool te ontwikkelen. Nog niet alle opties werken. Maar goed; hieronder het resultaat van mijn „fröbel”-werk. Even met je muis er over bewegen tot je rechts een „scroll”-balk ziet en dan naar beneden scrollen…

 

 

 
 

 

Waarvoor kun je Sway gebruiken?

  • Naar analogie van het tweede voorbeeldfilmpje hierboven zou je met Sway een mooie presentatie van je school of klas kunnen maken. Leuk om te laten zien op je schoolwebsite.
  • Sway zou je ook kunnen gebruiken om een leuke, flitsende presentatie te maken voor je digibord t.b.v. een les, bijvoorbeeld over een historische figuur of een onderwerp uit de biologie- en/of aardrijkskundemethode.
  • Sway is (nog) in het Engels, maar wellicht zou je – na een klassikale uitleg – dit tooltje door jouw leerlingen kunnen laten gebruiken om een verhaal te vertellen, bijvoorbeeld over hun vakantie of een boekbespreking. Leerlingen zouden het ook kunnen gebruiken om een presentatie te maken bij een spreekbeurt.
  • Ook kun je middels Sway een flitsend verslag maken van een project of thema dat je met je groep gedaan hebt en dit presenteren via de website van de school. Leuk voor de ouders.

Er zijn vast nog veel meer leuke toepassingen te bedenken om Sway te gebruiken. Gewoon – net als ik – uitproberen!

Handleidingen bij Sway

Ik heb met behulp van Google gezocht naar handleidingen bij Sway. De oogst was mager. Het enige dat ik vond was de Engelstalige

en het Engelstalige artikel

Met behulp hiervan moet het mogelijk zijn om iets leuks te maken met Sway.

Op het „Office Blogs” vind je ook een aantal artikelen over Sway:

Update


Inmiddels ontving ik van Roeline Jochemsen (@RJoch) een reactie (waarvoor dank!) op dit bericht met daarin een „link” naar een Nederlandstalige handleiding:

Waarschuwing: gebruik geen afbeeldingen waarop auteursrecht rust!

Maak je gebruik van de bij jouw onderwerp voorgestelde afbeeldingen? Let er dan wel op of er mogelijk auteursrecht op rust. Microsoft meldt op het schermpje met de zoekresultaten: „You are responsible for respecting others’ rights, including copyright” en „Search results are images tagged with Creative Commons licenses. Learn more here.”

Sway-auteursrecht

 

Voorgestelde afbeeldingen in Sway

 

 

Bij gebruik van afbeeldingen met een „Creative Commons Licentie” moet vaak de naam van de maker worden genoemd.

Zet je jouw Sway online -bijvoorbeeld op de schoolwebsite – let  er dan beslist op dat je geen afbeeldingen, teksten en filmpjes gebruikt waarop auteursrecht rust.

Conclusie

Sway is een leuke online „presentatie-tool”. Hopelijk gaat Microsoft e.e.a. verder door ontwikkelen. De tool is al heel goed te gebruiken, dus zeker een aanrader!!

Website

 

Bron: http://www.manssen.nl/2015/01/05/microsoft-sway/

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.