Geheim agent A.A.P. test hoe informatievaardig jouw klas is

Leerlingen testen op hun mediavaardigheid is niet altijd even gemakklijk. Deze site kan je in ieder geval al een beetje helpen. Geheim Agent A.A.P. moet een aantal opdrachten vervullen en de leerlingen moeten hem daarbij helpen. De resultaten kan je achteraf zelf bekijken als de leerlingen jouw e-mailadres invullen voordat ze starten.

 

Geheimagent A.A.P.

Het spel (game) „Geheim agent A.A.P. en de gekwelde kwal” is ontwikkeld door het Sector Instituut Openbare Bibliotheken (SIOB) in samenwerking met „de Bibliotheek op school” en „Mijn kind Online”. Geheim agent A.A.P. is vreselijk slim als het gaat om het opgaan met media. Soms heeft A.A.P. weleens wat hulp nodig. De leerlingen uit groep 7 en 8 worden gevraagd A.A.P. te helpen gemene plannen van superschurken te dwarsbomen en de wereld te redden en laten daarmee zien hoe informatievaardig zij zijn. De game is dus tevens een avontuurlijke toets, die de informatievaardigheden van leerlingen in groep 7 en 8 in beeld brengt.

 

De Bibliotheek op school heeft een beroep gedaan op Geheim agent A.A.P., om kinderen op een leuke en educatieve manier in aanraking te laten komen met informatievaardigheden. Door het spelen van het grappige online avontuur ‘Geheim Agent A.A.P en de Gekwelde Kwal’ kunnen kinderen in 20 vragen aangeven hoe informatievaardig ze zijn. De informatievaardigheden van de leerlingen worden per deelstap uit het informatievaardigheden stappenplan gemeten [Bron].

Geheim agent A.A.P. trailer

Als echte held verdien je natuurlijk wel je eigen film trailer. Geheim agent A.A.P. heeft er ook al één.”

 

 
 

 

Hoe houd je de individuele resultaten van de leerlingen in de gaten?

Je kunt jouw klas bij het inlogscherm jouw emailadres laten invullen, zodat je per leerling een email met hun individuele resultaten ontvangt. Via http://informatievaardigheden.geheimagentaap.nl/kunnen leerlingen individueel inloggen. De toets is geschikt voor PC’s en tablets met een internetverbinding.

Samenwerking tussen bibliotheek en scholen

 

Mediaplan

 

 

Het Mediaplan

 

Het te downloaden „mediaplan” (pdf) biedt de school en de bibliotheek een handvat om planmatig te werken aan het bevorderen van informatievaardigheden. Het mediaplan wordt door de leesconsulent en de leescoördinator ingevuld. Het gaat eerst in op mediawijsheid in de breedte en spitst zich daarna specifiek toe op informatievaardigheden. Via het mediaplan maakt de bibliotheek desgewenst concrete afspraken met de school over het integreren van informatievaardigheden in de lessen.

Scholen kunnen uiteraard de leerlingen de toets laten maken (gamen) zonder tussenkomst van de bibliotheek.

„Geheim agent A.A.P.” spelen..?

  • Leerlingen uit groep 7 en 8 kunnen het spel op eigen houtje spelen, bijvoorbeeld thuis. Ze gaan naar de website „Geheim agent A.A.P.”; lezen de informatie en starten het spel.
  • Bibliotheken klikken in het menu op „Bibliotheek” en vinden hier ook de nodige informatie.
  • Wil je het spel met jouw klas spelen, klik dan op „Scholen”. Je leest daar ook informatie over een mogelijke samenwerking met de bibliotheek en je vind er ook het startscherm waar leerlingen met het spel kunnen beginnen.
  • Ook voor ouders is er informatie te vinden. Klik in het menu op „Ouders”.

In alle hierboven genoemde gevallen begint het spel op

 

Geheimagent A.A.P.: spel

De leerlingen moeten in alle genoemde gevallen het e-mailadres van hun klas of meester/juf invullen en niet hun eigen e-mailadres.

Agent A.A.P.: aanmelden

Bron: http://www.manssen.nl/2015/01/02/geheim-agent-a-a-p-test-hoe-informatievaardig-jouw-klas-is/

 

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.