Webkwestie: Het weer

olaf_ziekIn de nieuwsbrief van Klascement vond ik een webkwestie rond het thema weer. Deze webkwestie is van de hand van Dorien de Naeyer, een leerkracht in de 3de graad van het lager onderwijs. De webkwestie is bedoeld voor de leerlingen van 4de, 5de of 6de. In een webkwestie is het de bedoeling dat de leerlingen aan de hand van de websites die bij de informatiebronnen staan de nodige informatie vinden en zo de opdrachten tot een goed einde kunnen brengen. Bij elke webkwestie wordt er ook vermeld wat er belangrijk is in de verwerking. De leerlingen kunnen zelf zien hoeveel punten ze kunnen verdienen bij de beoordeling. Bij het onderdeel leerkracht kan je zien wat jij als leerkracht moet voorzien aan materiaal.

Bij deze webkwestie rond het thema weer wordt er vertrokken van een probleem en dat is dat Willy de Weerman ziek is. De leerlingen moeten dus het weerbericht maken voor hem en ook alle metingen gaan doen. Vooraleer ze dat kunnen doen moeten ze natuurlijk vanalles leren over het weer in 5 stappen. Deze stappen kan je doen in een doorschuifsysteem tijdens de lessen WO. Hiervoor moet je 5 lesblokken van 50 minuten uittrekken. Vervolgens moeten de leerlingen zelf de instrumenten gaan maken waarmee ze het weer kunnen meten om uiteindelijk dan het weerbericht te kunnen maken.

Het is eens een andere manier om een WO-thema te geven. De leerlingen kunnen heel het thema zelfstandig onderzoeken en zouden op het einde in staat moeten zijn om zelf een weerbericht te maken.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.