Mindmappen In De Klas

De ideale samenvatting!

Wat ik al een tijd in de klas toepas is mindmappen. Vooral met natuur, geschiedenis en aardrijkskunde. Het hoofdstuk ‘Wat heb je geleerd?’ slaan we altijd over. In plaats daarvan maken mijn kids een mindmap.  Dit werkt uitstekend in groep 7/8. De ideale samenvatting!  

Hoe werkt mindmapping? 

Eigenlijk zegt het bovenstaande plaatje al genoeg. Ze verdelen een vel papier (A4) in vier gelijke vakken. Precies in het midden schrijven ze waar het blok over gaat. Elk vak krijgt een eigen kleur, die de kids zelf mogen kiezen. Ze beginnen rechtsboven met les 1. Daarna gaan ze met de klok mee, zodat in het vak linksboven de laatste les, les 4 komt. 

Wat vinden ze belangrijk? 

Per vak krijgen de kids vijf minuten. Alles wat ze belangrijk vinden van een hoofdstuk mag in het juiste vak worden gezet. Tekenen, steekwoorden gebruiken, een verhaaltje schrijven, etc. Alles wat mijn kids fijn vinden, mogen ze gebruiken. Ze leren dus echt op hun eigen manier.  

Linker- en rechterhersenhelft.

Het schijnt dat er tijdens het maken van een mindmap een wisselwerking tussen de linker- (denken, theoretisch en rationeel) en rechterhersenhelft (creatief en ruimtelijk) ontstaat. Zodoende onthouden de kids veel meer. En gebruiken ze de hersenen optimaal! 

Hieronder vind je nog een voorbeeld van een mindmap. Deze is gemaakt tijdens een natuurles toen alle hoofdstukken van het blok behandeld waren. Met deze samenvatting wordt het een stuk eenvoudiger om de toets te leren.

via Mindmappen In De Klas.

 

Een aantal sites waar je mindmaps mee kan maken kan je hieronder vinden.

Bij online programma's moet je je wel registreren met een e-mailadres en een wachtwoord!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.