1 op 2 kleuters gebruikt nieuwe media – Kinderen – Goed Gevoel

1 op 2 kleuters gebruikt nieuwe media

Gsm's, tablets en laptops zijn niet enkel iets voor grote mensen: de helft van de hedendaagse 3- tot 4 jarigen kan er ook goed mee overweg. Eén op tien gebruikt een tablet om films en tv-programma's mee te bekijken, en spelletjes op te spelen. De cijfers zijn Brits, maar het kan verondersteld worden dat de cijfers gelijkaardig zijn voor België.

In totaal werden 200 gezinnen met kinderen van 3 en 4 jaar oud bevraagd. 37 procent van deze kinderen gebruikt het internet via een computer of laptop. 3 procent deed al ook eens via een smartphone.

In totaal keken ze 15,5 uur tv per week (of ruim 2 uur per dag). 6 uur per week werd besteed aan online spelletjes. Cijfers over 'gewoon' surfgedrag, naar filmpjes bijvoorbeeld, zijn er niet.

En zoals het cliché luidt: de kinderen zijn er rapper mee weg dan de ouders, die moeite moeten doe nom zoon- of dochterlief bij te houden. "Nochtans is dat wel noodzakelijk, als ouders niet verstaan wat de technologie inhoudt, hoe kunnen ze hun kinderen dan beschermen?", waarschuwt Claudio Pollack van Ofcom, dat het onderzoek liet uitvoeren.

Meteen staan psychologen klaar om te waarschuwen voor de gevolgen van het mediagebruik bij jonge kinderen. "We weten dat het slecht is om ze voor de tv te dumpen, maar het is hetzelfde met computers en tablets. Al deze dingen moeten met mate worden gebruikt, en altijd onder toezicht van de ouders", klinkt het uit de mond van kinderpsychologe Linda Papadopoulos.

Dat geldt natuurlijk voor alles, maar je kan je ook afvragen of deze nieuwe media niet gebruiken op den duur niet meer nadelen zal hebben dan als je ze wel gebruikt. De helft van de kleuters gebruikt deze media wel, dus de helft ook niet.

Soms omdat het niet mag, maar vaker omdat de ouders dat niet kunnen betalen. Ouders die vaak ook niet overweg kunnen met al die nieuwe technologieën en er dus afkerig en wantrouwig tegenover staan, gedrag dat ze doorgeven aan hun kinderen. Tegen de tijd dat ze starten op school hebben ze een achterstand opgelopen.

De psychologe geeft toe: "Spelletjes spelen en websites gebruiken kan jongere kinderen ook stimuleren, er bestaan echt fantastische dingen om spelenderwijs te leren."

(Door: Elke De Pourcq)

via 1 op 2 kleuters gebruikt nieuwe media – Kinderen – Goed Gevoel.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.