Is je wachtwoord wel veilig?

fail, epic, hand, palm

Wachtwoorden zijn vaak onveilig. Hoe onveilig? De grote winnaar is 'password', gevolgd door '123456' en op afstand '12345678', '1234', '12345' en 'qwerty'.

 

De onveiligheid van wachtwoorden is al jaren een flink beveiligingsprobleem. De Amerikaanse securityconsultant en auteur Mark Burnett heeft twee jaar terug de top 500van slechtste wachtwoorden in beeld gebracht met een wordcloud:

Percentages en (her)bevestiging door Adobe-hack

De door hem gevisualiseerde wachtwoorden zijn de meest kraakbare en volgens hem ook de meestgebruikte. De grote winnaar 'password' is gebruikt door slechts 4,7 procent van de 6 miljoen accounts die Burnett heeft geanalyseerd. Toch komen de slechte wachtwoorden veel vaker voor dan gedacht. Van alle gebruikte wachtwoorden prijkt 91 procent in de top 1000 van algemene wachtwoorden.Grappen over gebruikers die waardeloze wachtwoorden hanteren, vaak voor meerdere inlogs tegelijk, zijn eigenlijk niet grappig. Want ze zijn waar. Lees: Encryptielessen uit de Adobe-hack.

Een forse 71 procent staat in Burnetts top 500 en een nog altijd aanzienlijke 40 procent komt voor in de top 100 van de zwakste wachtwoorden. Zijn bevindingen zijn weliswaar oud, maar nog altijd valide. Dit wordt bevestigd door een zeer recenteanalyse van de grote roof van zeker 130 miljoen log-ins bij Adobe eerder dit jaar. Het meestgebruik is '123456', gevolgd door '123456789' en klassieker 'password'.

Maar goede wachtwoorden zijn moeilijke wachtwoorden. Wat te doen? Software hiervoor inzetten! Stel het niet uit: neem direct een wachtwoord-app.

 

Bron: www.webwereld.nl 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.