Hoe sluit ik een beamer aan?

Wie presentaties bijwoont (of geeft) op congressen, bij bedrijven, of op een willekeurige familiebijeenkomst met foto's van opa en oma, ziet het bijna altijd misgaan: een beamer aansluiten. Omdat het nooit in één keer goed gaat, zie je hier hoe je een laptop op een beamer aansluit.

Eerste snelle stappenplan

1. Sluit de kabels tussen de beamer en de laptop aan.
2. Schakel de beamer in en laat deze volledig opwarmen.
3. Zet de laptop pas aan als de beamer volledig is opgewarmd.

 

Afhankelijk van welke beamer je hebt, kan je de beamer aansluiten via VGA (dat is redelijk standaard), maar modernere beamers hebben ook vaak een HDMI-aansluiting.

Twee aansluitingen: HDMI en VGA

Maak je gebruik van een Apple-laptop, dan heb je een verloopstuk nodig: van de Display-port aan de achterkant (let op: die is voor oudere modellen breder dan voor nieuwere modellen, en dat is onhandig) naar VGA, HDMI of DVI. Mocht je een Mac Mini willen aansluiten, dan kan dat via HDMI, en ook de nieuwere generatie Macbook Pro's hebben sinds begin 2012 een HDMI-aanslutiing.

De meeste laptops hebben geen DVI-aansluiting, standaard wel VGA en/of HDMI. Veel desktop-computers zijn nog wel voorzien van deze aansluiting, maar de standaard raakt toch wel achterhaald.

Het beruchte Apple-kabeltje; zonder dit ding kun je niets

Tweede snelle stappenplan

Dan komen we nu bij het spannende deel, want kabels correct aansluiten dat moet nog wel lukken, toch? Tuurlijk, er zijn meerdere mogelijkheden maar uiteindelijk draait het bij het aansluiten van een beamer om het signaal dat je wilt overbrengen van laptop naar beamer. Daar gaat het vaak mis.

 

Mogelijkheid 1: Aansluiten en even wachten

Veel moderne laptops identificeren een beamer (of een extern beeldscherm) direct en weten 'wat ze moeten doen'. Als de beamer aanstaat, detecteert hij de laptop als input-apparaat en het beeld verspringt direct van je scherm op de projectie van de beamer. Klaar!

Mogelijkheid 2: Werken met toetscombinaties in Windows 7

Meestal gaat het niet zo makkelijk als in mogelijkheid 1: er ontstaat niet voor niets altijd gedoe als er met een beamer wordt gewerkt, heel vaak wordt om de IT-manager gevraagd of op feestjes met familiefoto's om dat handige computerneefje.

Op veel laptops die op Windows draaien, vind je een FN toets, meestal links onderaan op het toetsenbord. Houd je die toets ingedrukt en druk je op F5, dan start de schermweergave op de beamer. Draai je op Windows 7, dan is het nog gemakkelijker…

Windows P
Houd de Windows-toets ingedrukt en druk op P. 1x P is het scherm zelf, 2x is dupliceren, 3x is uitbreiden en 4x is alleen op de beamer. Laat je de toetsen los, dan wordt de opdracht verwerkt. Je ziet onderstaand menu:

Mogelijkheid 3: Configuratiescherm

Een mogelijkheid die er natuurlijk ook is, en dat werkt vooral op oudere laptops met besturingssysteem Vista of XP, is de klus te klaren via het Configuratiescherm. Samengevat (meerdere menu's tegelijk) ziet dat er zo uit:

 

Bron: www.computertotaal.nl, Matthijs van den Broek

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.