Lego Designer

Je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel eens nagemaakt met LEGO. Van huizen tot filmpersonages, alles is de LEGO-revue al eens gepasseerd. Had je als kind de droom met een onbeperkte hoeveelheid legostenen, alles te maken wat je zou kunnen bedenken? Nu kan dat met LEGO Digital Designer.

LEGO Digital Designer was onderdeel van LEGO's Design byME service. Met deze service konden zelfgemaakte ontwerpen worden gepubliceerd op de website van LEGO. Vervolgens kon een doos worden ontworpen en het ontwerp in echte stenen worden besteld. Helaas is deze service in 2012 gesneuveld. Het programma en de website zijn wel in leven gehouden en worden zelfs nog geüpdatet. De software is geheel gratis en er kunnen nog steeds ontwerpen worden gedeeld op de website.

Met een onbeperkte hoeveelheid aan stenen, kan vrijwel elk ontwerp worden gemaakt.

 

 

LEGO Digital Designer is zeer toegankelijk. Bovenin het venster staat een aantal knoppen waarmee het ontwerp kan worden bediend. Met basisknoppen om het ontwerp op te slaan of de weergave te veranderen en specifieke knoppen om bijvoorbeeld de functie van de cursor te wijzigen, stenen te klonen, ontwerpen te draaien en stenen achteraf van kleur te veranderen.

LEGO-steentjes

Aan de linkerkant van het venster staan alle stenen in het zogenoemde Brick Palette. Stenen zijn verdeeld in verschillende categorieën. Door het overweldigende aantal is het soms lastig om de juiste steen te vinden. Gelukkig is er ook de mogelijkheid om te zoeken.

Het ontwerpen gaat heel eenvoudig. Zoek een steen in de linkerkolom en sleep deze naar het ontwerp in het rechterveld. Sleep zo telkens meer steentjes naar de plek waar je ze wilt hebben. Draai een steen met de pijltjestoetsen en verwijder een steen via de knop met het kruisje of de Delete-toets. Als een ontwerp klaar is, kan deze worden geüpload. Ook is het mogelijk een handleiding te genereren en deze als HTML-bestand te exporteren.

Ook online kunnen ontwerpen van anderen worden gedownload en gebruikt.

Losse blokjes

Het is jammer dat de Design byME-dienst is gestopt. Daarentegen houden we er een zeer uitgebreide en leuke ontwerpsoftware aan over. Wie wil er nou niet met een onbeperkte hoeveelheid legostenen bouwen? Mocht je uiteindelijk toch een ontwerp willen nabouwen: er is de mogelijkheid elk blokje los te bestellen. Door jouw ontwerp te exporteren als HTML, wordt aan het einde van de handleiding een overzicht weergegeven van alle benodigde stenen. Hier worden ook de Element ID's weergegeven, waarmee het weer gemakkelijker is om de stenen via de website te zoeken.

Genereer een handleiding en sla deze op als HTML om alle gebruikte stenen te zien.

 

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.