“Tablet in kleuteronderwijs is kindermishandeling” – nieuws – Clickx

Het is niet allemaal rozengeur en manenschijn vanop het ICT-front. Er duiken altijd wel ergens berichten op die ICT als heel belangrijk beschouwen in de school, maar langs de andere kant zijn er ook tegenhangers die de nadelen van te veel ICT-gebruik in de lagere school benadrukken. Wie het bij het rechte eind heeft, laat ik in het midden, maar ik wou jullie dit artikel vanop de site Clickx.be toch niet onthouden.

"Tablet in kleuteronderwijs is kindermishandeling" – nieuws – Clickx.

Duitse psychiater waarschuwt voor computergebruik bij jonge kinderen

21 juni 2013 | Evi Maquoi

 

De Duitse psychiater en psycholoog Manfred Spitzer adviseert om kinderen zo min mogelijk bloot te stellen aan computers. Dat meldt het Nederlandse dagblad De Volkskrant.

 

Computers zouden volgens Spitzer een vluchtige manier van leren stimuleren. “Computers zouden een bijsluiter moeten krijgen”, aldus de psychiater. “Pas op, niet geschikt voor de ontwikkelende hersenen van jonge kinderen. Groot risico op verslaving en slechte prestaties op school.”

Spitzer is van mening dat alle onderzoeken die aantonen dat computers een educatieve rol hebben, gesponsord zijn door de ICT-sector. Hij veegt de conclusies dat kinderen beter zouden kunnen lezen en rekenen door educatieve computerspelletjes volledig van tafel. “Auto’s zijn onmisbaar maar toch wachten we tot een kind 18 jaar is vooraleer hij achter het stuur mag zitten. Met computers zou het niet anders moeten.”

Spitzer haalt een recent onderzoek aan dat in Psychological Science gepubliceerd is. Hieruit blijkt dat kinderen die recent een PlayStation console kregen minder tijd aan hun huiswerk spendeerden. “Sterker nog, hun lees- en schrijfprestaties gingen zelfs achteruit.”

Toen de Nederlandse Volkskrant-journalist Spitzer vertelde dat er weldra elf iPad-scholen in Nederland opgericht worden, reageerde de psycholoog verontwaardigd. “Een iPad voor kinderen vanaf vier jaar? Dat is kindermishandeling.”

 

Manfred Spitzer, een Duitse psychiater en psycholoog, vindt dat computers en tablets niet geschikt zijn voor kinderen. Ze hebben een groot risico op verslaving en leveren slechte schoolresultaten.

 

bron: ZDNet

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.