Internet voor iedereen dankzij Google-ballonnen – HLN.be

Google wil met grote heliumballonnen miljarden mensen op het internet krijgen, zelfs in arme en afgelegen regio's of rampgebieden. Het bedrijf is in Nieuw-Zeeland een proef gestart met dertig ballonnen die signalen uitsturen. Dat maakte de internetgigant vandaag bekend. Bij vijftig testgezinnen is het op deze manier al gelukt, voor even weliswaar.

"We geloven dat het echt mogelijk kan zijn om een ring ballonnen aan te leggen die met de stratosferische winden rond de wereld geblazen kunnen worden en voor internettoegang kunnen zorgen op de aarde onder hen", klinkt het in een blogbericht. "Het is nog erg prematuur, maar we hebben een systeem gebouwd dat met ballonnen internet voorziet tegen de snelheid van 3G-netwerken en sneller. De ballonnen zouden overigens twee keer zo hoog vliegen als commerciële vliegtuigen."

'Project Loon' komt uit de kokers van de mensen in het Google X-laboratorium, dat eerder al op de proppen kwam met de Google Glass en een wagen zonder chauffeur. Het bedrijf erkent dat niet alle ideeën meteen geld opleveren, maar wil met deze projecten vooral grote problemen helpen bestrijden. Uiteraard is het ook de bedoeling om meer mensen naar de Google-diensten te leiden.

Schapen scheren

De eerste persoon die op deze manier internet kreeg was Charles Nimmo, een landbouwer in het kleine stadje Leeston. De knalrode ontvanger aan zijn huis met de omvang van een basketbal verraadt de aanwezigheid van Google. Het lukte hem welgeteld een kwartier om te surfen, dan was 'zijn' ballon buiten bereik gevlogen. De korte tijdsspanne volstond voor hem wel om het weer te checken, hij wilde namelijk weten of hij zijn schapen kon gaan scheren.

   

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.